Общо 3 752 000 лв. под формата на обезщетения са

...
Общо 3 752 000 лв. под формата на обезщетения са
Коментари Харесай

След питане на депутати: 3,7 млн. лева изплатени заради чумата в Странджа

Общо 3 752 000 лева под формата на компенсации са били изплатени на притежатели на дребни преживни животни, потърпевши от заболяването чума в областите Бургас и Ямбол. Това стана ясно след въпрос, насочен от народните представители от ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева към земеделския министър Румен Порожанов. Те желаеха повече съответна информация по какъв начин се работи по превъзмогване на следствията от чумата и каква е позицията на Министерството на земеделието и храните за развиването на отглеждането на животни в Странджа.

" Кризата с чумата получи необятен публичен отзив, полемиките продължиха седмици след заличаване на рисковите стада като се изключи едно в село Болярово. Представителите на опозицията неведнъж упрекваха чиновниците на БАБХ, че евтаназиране не се е налагало и с тази последна мярка се унищожава занаят в един мощно обезлюден регион. Анализи демонстрираха, че една от аргументите за напрежение измежду фермерите и съмнение към институциите са пропуски в осведомителната политика на БАБХ ", обявиха народните представители.

От трибуната на Народно събрание стана ясно, че по отношение на премахнати досега 3857 овце и кози, стопаните им са обезщетени на 100% в размер на 827 хил.лв. Тези средства подлежат на заявяване и на възобновяване от Европейска комисия до 75% от тях. Отделно по режим " de minimis " са изплатени още 2 925 000 лева

Актуализиране на програмата за защитни ограничения против някои трансгранични болести по животните в областите Бургас, Ямбол и Хасково, правене на Програма за контрол, надзор, профилактика и очистване на заболяването чума по дребните преживни животни, осъществяване на периодически двустранни срещи за продан на информация за болестта сред централните ветеринарни служби на България и Турция са измежду ограниченията, които следва да бъдат приложени.

Предвижда се още в допълнение образование на квалифицираните ветеринарни лекари в областите и симулативни извършения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР