Общо 3 017 неактивни, т. е. хора, които не са

...
Общо 3 017 неактивни, т. е. хора, които не са
Коментари Харесай

Над 3 000 неактивни хора са привлечени през юли за регистрация в бюрата по труда

Общо 3 017 неактивни, т. е. хора, които не са били нито заети, нито учещи, и не са търсили работа, са се записали в бюрата по труда през юли, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.

От началото на годината чиновниците са задействали 17 328 души посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение, дейни дейности на кариерните центрове, на трудовите медиатори и специалистите активиране, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други

През юли 2019 година записаните безработни в бюрата по труда са общо 172 643, като се следи леко нарастване по отношение на юни - с 2 984 души. Нарастването е обусловено както от намаляващото търсене на фрагменти за сезонни действия, по този начин и от резултата на акцията на Агенцията по заетостта по активиране на нетърсещите работа или образование лица в трудоспособна възраст. В съпоставяне със същия месец на 2018 година безработните в бюрата по труда са с 13 191 по-малко.

Равнището на записана безработица през юли се открива на 5.3 на 100. Агенцията по заетостта регистрира леко повишаване от 0.1 процентни пункта по отношение на предходния месец и спад от 0.4 процентни пункта на годишна база. През юли новорегистрираните безработни са 24 874. Дейността на бюрата по труда продължава да обгръща от ден на ден заети, учещи и пенсионери, измежду които работодателите също разчитат да намерят своите фрагменти.

Нови 670 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа. Постъпилите на работа през юли са 15 226 безработни, като 92 на 100 от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 394 души от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места през месеца са устроени 1 215 души: 669 - по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 546 - по схеми на Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ". През юли в разнообразни форми на образования за възрастни, финансирани както от държавния бюджет, по този начин и от Европейския обществен фонд, са обхванати нови 669 безработни.

Завършилите образования през месеца са общо 3 925 безработни. Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 350, като 76.4 на 100 от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30.5 на сто), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (14.3 на сто), административните и спомагателните действия (10.3 на сто), образованието (9.6 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (7.2 на сто). Сред най-търсените групи специалности и през юли са: преподаватели; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; оператори на стационарни машини и съоръжения; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР