Общо 2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо

...
Общо 2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо
Коментари Харесай

Близо 3000 легла за пациенти с коронавирус са осигурени в общинските болници


Общо 2908 болнични кревати за инфектирани с ковид от общо 7 400 са обезпечени в общинските лечебни заведения. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 кревати за интензивно лекуване и наблюдаване на пациенти с Covid-19, оповестяват от Националното съдружие на общините.

Общините, като притежатели на лечебните заведения, подхващат нужните ограничения за привеждане на общинските лечебни заведения в подготвеност за обезпечаване на лекуване на пациенти с Covid-19. Средствата за ремонт, реорганизация, обзавеждане и съоръжение на медицинските заведения се обезпечават от общинските бюджети, за сметка на други действия, и от дарения.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските лечебни заведения с настоящи данни за откритите дарителски сметки. Картата е налична на уеб страницата namrb.org и информацията в нея се актуализира редовно.

Сред най-често срещаните проблеми, за които сигнализират локалните управляващи, е неналичието на задоволително подготвени медицински експерти, защото и сега общинските лечебни заведения работят с минимума от нужния им личен състав, огромна част от който попада в рисковата група – пенсионери, разяснява БНР.

В сериозен риск са лечебните заведения в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския личен състав е подал оставка. Не доближават профилирана здравна инсталация и съоръжение в по-малките лечебни заведения в страната. Не на всички места в цялостен размер могат да бъдат покрити условията, избрани за одобряване на медицински стандарт „ инфекциозни заболявания “, осведомят общините.

НСОРБ се обърна с писмо към министъра на опазването на здравето и ръководителя на Националния координационен щаб, в което се показва вяра, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните стратегии „ Развитие на човешките запаси “ и „ Региони в напредък “ към Министерството на здравеопазването за възстановяване на потенциала на здравната система и за стимулиране на медицинския личен състав, ще доближи и до общинските лечебни заведения.

В Троян с дарения е построена нова приемна за пациенти във филиала на Спешна помощ, оборудвана с нужните видеонаблюдение и отдалечена информационна система с медицинския екип. Създадена е строга система за стерилизация на пространствата, площадката и санитарните коли. Необходими са и защитни дрехи за многократна приложимост за личния състав. Общинската болница в Троян продължава преустройството за обезпечаване на кревати за пациенти с ковид, осведоми националното радио.

Спешен ремонт стартира в болничното заведение в Дупница, където се лекуват трима инфектирани. Община Варна отпусна 580 хиляди лв. от локалната хазна за потребностите на МБАЛ „ Света Анна “.

Община Карнобат предприе незабавен ремонт в локалната болница. Извърши го безплатно локална строителна компания. Там ще бъдат ситуирани 15 кревати за интензивно лекуване и още 25 места за пациенти с леки и приблизително тежки случаи със подозрения за ковид.

По предложение на кмета на Благоевград Румен Томов в Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-физиатрични болести започнаха действия за метаморфоза и структуриране на отделението. Капацитетът на отделението е 15 кревати за заболели и то ще проработи при нужда.

В Казанлък към този момент са поръчани три респиратора за МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски”. Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на Община Казанлък, заяви кметът Галина Стоянова, която е и член на Конституционен съд на НСОРБ, а другите два – от дарителската сметка.

Много жители и компании демонстрират предпочитание да създадат подаяние за медиците и здравните заведения във Враца, където кметът и член на УС на НСОРБ Калин Каменов и Обществения дарителски фонд „ За Враца “ стартираха акция за набиране на средства.

Истинска вълна от съпричастност и поддръжка в битката с ковид получи и исперихската болница. Политици, предприемачи и компании подариха на лечебното заведение консумативи, защитни средства и парични суми, откакто кметът и член на УС на НСОРБ Белгин Шукри насочи трогателен апел. Днес медиите разпространиха късото обръщение, с което 80 годишната баба Надие от с. Печеница подари пенсията си на здравното заведение.

Най-голямото лечебно заведение за болнична помощ на територията на област Велико Търново МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ – Велико Търново ще получи безплатно подаяние от компания два апаратa за изкуствена белодробна вентилация и два монитора на водещи европейски производители. Дарението, осъществено със съдействието на кмета на община Велико Търново и ръководител на УС на НСОРБ Даниел Панов, включва и средства за закупуването на медикаменти, консумативи и защитни средства за лекарите в болничното заведение и е на стойност 50 000 лв..

Общинската болница „ Св. Иван Рилски “ в Горна Оряховица разгласи дарителска акция за набиране на средства за закупуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на Covid-19, има шест кревати, които не са изцяло оборудвани с респиратори. Сред първите донори бяха кметът Добромир Добрев и ръководителят на Оценка за съвместимост.

Кметове и общински съветници се включиха интензивно в дарителските акции в цялата страна. Добрите образци са от Разград, Смолян, Ямбол, Асеновград, Кърджали и доста други.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров подари респираторни апарати на болничното заведение в родния си град Хасково.

Преустройването на общинските лечебни заведения е следващият мотив за демонстрация на взаимна поддръжка и общинска взаимност.

Кметът на Сунгурларе Георги Кенов насочи зов към обществеността и бизнеса от общината да поддържат в тази сложна обстановка МБАЛ – Карнобат ЕООД, а самият той и още петима съветници станаха и първите донори.

Съвместна самодейност в помощ на локалната болница започнаха общината и съветниците в Чирпан. Подкрепиха ги сътрудниците им от община Братя Даскалови.

В изключителната обстановка община Добрич е подготвена да поддържа с 50 000 лв. от своя запас Многопрофилната болница за интензивно лекуване, заяви кметът Йордан Йорданов.

Общинските съветници и кметския екип на община Генерал Тошево одобриха решение да подкрепена с 20 000 лв. добричката болница. В момента Община Генерал Тошево има 3,30% от капитала на МБАЛ - Добрич АД, като след закриване на общинската болница в града, лечебното заведение е една от главните други възможности за стационарно лекуване на жителите на общината, показа кметът Валентин Димитров, член на УС на НСОРБ. В акцията за болничното заведение в Добрич се включи и 10-годишният Божидар Христов, който подари персоналните си спестявания за тротинетка в размер 62 лв., а второкласникът от свиленградското учебно заведение „ Иван Вазов “ Джем Ариф Едже занесе в локалната болница спестените 174 лв. с вярата скоро децата като него да излизат свободно на открито и да вървят на учебно заведение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР