Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини

...
Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини
Коментари Харесай

Общо 269 дни отнема на фирмите да се свържат с електрическата мрежа

Общо 269 дни лишава на една компания да се причисли към електроразпределителната мрежа. Самата процедура се състои от седем подпроцедури. Някои от тях са безвъзмездни, само че най-скъпата процедура коства на бизнеса към 50 хиляди лв..

Това изясни представителят на Министерството на стопанската система Жечо Жечев по време на взаимното съвещание в Народното събрание на Комисията по икономическа политика и туризъм с непрекъснато настоящата подкомисия за наблюдаване на активността в региона на отбраната на потребителите и ограничението на монополите, представен от Българска телеграфна агенция.

Жечев призна, че процедурата по присъединението към мрежата през последните години се утежнява. Той уточни, че сега България се намира на 125-то място в класацията по достъп до електричество.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев съобщи, че бизнесът в действителност изпитва проблеми по присъединението към електропреносната мрежа. Според него, макар че се заплаща за всяка една от тези услуги, присъединението към мрежата се бави. " Има чести недоволства от външни вложители по отношение на тромавите процедури ", съобщи Добрев.

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов изясни, че в Наредба номер 6 са написани всички периоди. Той добави, че макар съпротивата на електроразпределителните сдружения, през 2016 година част от периодите са били съкратени по гледище на КЕВР. Иванов посочи, че значителните проблеми пораждат там, където се изискват обособени съгласувания, давайки образец с разрешенията, които се изискват от общините. Той посочи, че единствено на днешното съвещание на КЕВР са били прегледани 17 тъжби, като 6 от тях са били свързани с присъединението. Особено индикативен е казусът, в който предприемач се е оплакал, че повече от година чака за присъединение към мрежата. Оказало се, че общината е забавила една година издаването на това позволение.

Иван Иванов уточни още, че самото присъединение за бизнес заявители е над границата по Закона за публични поръчки /над 70 000 лева/, като всяко едно електроразпределително сдружение е длъжно да разгласи социална поръчка. В този случай срокът без обжалване е 3 месеца, в случай че обаче се апелира, той може да се удължи и над 5 месеца. " Ние може да понижим някои периоди с 5 или 10 дни, само че не можем да понижим някои от периодите, които зависят от общините ", съобщи Иванов.

Членовете на двете комисии разискаха редица благоприятни условия всички тези периоди да се съкратят оптимално и да се облекчи процедурата за присъединение към електроразпределителната мрежа. След към месец ще има ново съвещание, на което да се предложат съответни ограничения за това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР