Общо 26 са потвърдените огнища на птичи грип, съобщиха от

...
Общо 26 са потвърдените огнища на птичи грип, съобщиха от
Коментари Харесай

Потвърдиха 26 огнища на птичи грип у нас

Общо 26 са доказаните огнища на птичи грип , оповестиха от Българската организация по сигурност на храните. Те се намират в 5 административни области в страната.

Заради епизоотична конюнктура продължава засиленият контрол на птицевъдните обекти.

До средата на ноември тази година са доказани 26 огнища на болестта в областите Добрич, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол. Общият брой на птиците във всички наранени птицевъдни стопанства е над 1 000 000.

От огнищата 14 са в животновъдни обекти за развъждане на патици мюлари, 6 - за развъждане на кокошки, 5 в задни дворове и 1 в дивечовъдно стопанство.

Основни аргументи за появяването и разпостранението на Инфлуенцата по птиците са пробиви в биосигуността на фермите и при превоза на птици, както и развъждането на птици навън.

 22 огнища на птичи грип регистрирани в страната
22 огнища на птичи грип регистрирани в страната

Популизмът не оказва помощ при епидемии, предизвести Дамян Илиев

Предприетите ограничения целят овреме да се открият инфектирани с вируса птици, да се предотврати разпространяването на болестта и да се защищити птицевъдният бранш в останалата част от страната.

Стратегията за надзор на обстановката включва ограничения като: биосигурност в стопанствата, по-висока периодичност на лабораторен надзор, както и възбрана за придвижване на птици в и от защитните и надзорните зони.

С цел предварителна защита и надзор на болестта се прави и непоколебим контрол с клинични прегледи в птицевъдните обекти , които се намират в основаните защитни и наблюдателни зони към установените огнища.

Наложените ограничения целят да се оздрави секторът във връзка с заболяването.

От Българската организация по сигурност на храните упорстват за самоконтрол и основаване на браншова организация, която да подкрепя дейностите по контрола, който тя извършва.

 БАБХ ускорява контрола поради огнищата на птичи грип
БАБХ ускорява контрола поради огнищата на птичи грип

Масово ревизират птицевъдните обекти в страната

На срещите с представители на птицевъдния бранш през последните две седмици Агенцията и птицевъдната промишленост реализираха единодушие, че надзорът е нужен и би трябвало да се ползва прецизно. Участниците в работните срещи се съгласиха, че ограниченията са нужни за опазване на интернационалните пазари на птицевъдната промишленост, обезпечаване на естествена атмосфера за работа на фермите с птици, както и гарантиране на сигурността на българския консуматор.

Поради усложнената епизоотичната обстановка ЕК повдигна въпроса за разширение на актуалните зони на ограничавания и основаване на спомагателна рестриктивна зона в страната, която да включва територията на областите Пловдив, Хасково и част от област Стара Загора. Основанията на Европейската комисия са свързани с увеличението на броя на огнищата от началото на октомври , появяването на огнищата в едни и същи птицевъдни обекти, началото на високо рисковия сезон във връзка с болестта, както и нуждата за даване на гаранции пред страни членки и трети страни по отношение на придвижването на живи домашни птици и яйца за люпене.

Българската организация по сигурност на храните предложи на Европейската комисия основаването на спомагателна зона да се прегледа след финален разбор на резултатите от засиления контрол, който се ползва сега, и откакто птицевъдния бранш извърши поетите задължения за подсилване на фермите.

 БАБХ се среща с птицевъди от страната
БАБХ се среща с птицевъди от страната

Поводът е установеният птичи грип и недоволството на производителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР