Общо 26 болници ще имат сертифицирани площадки за кацане на

...
Общо 26 болници ще имат сертифицирани площадки за кацане на
Коментари Харесай

Въздушни линейки ще кацат в 26 болници, Св. Анна е първа със сертифицирана хеликоптерна площадка

Общо 26 лечебни заведения ще имат сертифицирани площадки за кацане на медицински хеликоптери. Докато наближава 31 януари - датата, когато първата въздушна кола за спешна помощ би трябвало да прелети от Италия към България, столичната " Света Анна " стана болничното заведение със сертифицирана площадка за кацане, съобщи кореспондент на БГНЕС.


" В петък получихме формалното удостоверение от производителя, увериха ни, че на 29 януари ще бъде извършен последния тестов полет, при което на 31 януари би трябвало първият хеликоптер за незабавна помощ по въздуха да прелети от Италия към България ”, съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков, който връчи документите за регистрация на площадката на изпълнителния шеф на " Света Анна " доктор Славчо Близнаков.


След приемането на първия хеликопетер за оказване на незабавна помощ, до края на 2024 година страната ни би трябвало да получи още няколко машини. " Края на юни би трябвало да дойде вторият хеликоптер за незабавна здравна помощ по въздух, а през декември би трябвало да дойде и третият ”, напомни министър Гвоздейков. През април 2026 година България би трябвало да има и последният хеликоптер за незабавна помощ по въздух по Плана за възобновяване и резистентност.


Болница " Света Анна " разполага с място за кацане на хеликоптери от години и хеликоптери са кацали в двора ѝ. " Но към този момент сме част от нова система за оказване на незабавна помощ по въздух ”, посочи доктор Славчо Близнаков, отбелязвайки големия прогрес за незабавната помощ.

" Цялата болница е подготвена да работи в незабавни обстановки, към този момент ще оказваме помощ и по въздух ”, разяснява още шефът на болничното заведение " Света Анна ".

Министърът на превоза разясни, че предстоящият хеликоптер би трябвало да прелетява в диапазон от 200 километра.

Гвоздейков изясни, че още няколко лечебни заведения чакат да получат сертифицирани места за кацане на хеликоптери за помощ по въздуха, измежду тях са “Св. Екатерина ” и Правителствената болница. Лечебни заведения в Русе и Варна също ще имат сертифицирани площадки за кацане.

Относно наближаващата ротация в държавната власт транспортният министър посочи, че за него най-важно е да свърши това, което е заложено в управническата стратегия, а неговото място в Министерски съвет след март не е на дневен ред. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР