Общо 24 вида билки са забранени за бране в България.

...
Общо 24 вида билки са забранени за бране в България.
Коментари Харесай

Забраниха брането на 24 билки

Общо 24 типа билки са неразрешени за бране в България. Валериана, бял риган и мечо грозде са измежду неразрешените за събиране лечебни растения. Те не могат да бъдат събирани от естествените им залежи в цялата страна.

Изключение вършат количествата за персонални потребности, припомнят екоекспертите от Националната работа за отбрана на природата към Министерство на околната среда и водите.

Съобщението е по отношение на идния празник Еньовден.

От екоминистерството акцентират, че билките са естествен запас, който не е изобилен и по тази причина потреблението му е обект на регулации от няколко закона.

Ежегодно министърът на околната среда със заповед дефинира допустимите за събиране количества билки от естествените залежи, отвън територията на националните паркове.

За тази година със заповед на министъра на околната среда и водите се не разрешава събирането на 24 типа лечебни растения от естествените им залежи в цялата страна

Билките, които попадат под възбраната са лечебната дилянка (валериана), остър залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, разнообразни типове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и други

На територията на ялата страна е неразрешен за бране мурсалският чай, за него възбраната важи даже за количества за персонални потребности.

От министерството припомнят още, че брането на билки, би трябвало да се прави в изсъхнало и слънчево време заран, след повдигане на росата. Растения се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и повреждат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР