Общо 23 медала завоюваха от световни, европейски и международни първенства

Общо 23 медала завоюваха от световни, европейски и международни първенства ...

С 350 000 лв. община Асеновград е подпомогнала спорта през 2018 г..

Общо 23 медала завоюваха от световни, европейски и международни първенства спортистите на Асеновград през 2018 г. Седем от отличията са златни, 11 - сребърни и 5 - бронзови. Асеновградските спортисти се представят изключително добре и в държавните първенства. Активно трениращи в града са над 1 000 деца, които са редовно картотекирани в 35 спортни клуба. За миналата година Асеновград може да се похвали със спортните успехи в лицето на Катерина Бейчева - световен шампион на "савате", европейски шампион и вицешампион в таекуон-до. Васил Господинов се класира на осмо място на световното първенство в Туркменистан.
Иван Чепаринов и Антоанета Стефанова станаха водещи състезатели по шахмат не само в България, но и в класацията на сцетовната шахматна федерация ФИДЕ. Добро постижения достигнаха и тенисистът Васил Кирков, както и състезателите по кану-каяк Тодор Колевски, Атанас Шулев, Тодор Тодоров, Кенан Ахмедов и Георги Гуглев. Младите таланти в асеновградския спорт Георги Йочев, Веселина Чирпанлиева, Джейхан Идриз също се представят изключително успешно на шампионати по вдигане на тежести и киокушинкай. Успехи постигнаха асеновградчани и в държавни и международни първенства по ски бягане и триатлон, баскетбол и волейбол, борба и кик-бокс, футбол, ловна стрелба, спортен бридж, спортни танци.
С 350 000 лева е подпомогнат асеновградският спорт през миналата година от бюджета на администрацията в града, според данните от Годишния доклад за наблюдение изпълнението на Общински план за развитие на община Асеновград за 2018 г., представен от През 12-те месеца чрез средства от хазната финансово бяха подкрепени ученически спортни отбори при участието им в областни и зонални турнири, както и на финалните кръгове в Сливен и Перник.
В междуученическите игри асеновградчани спечелиха две четвърти места на финалите по баскетбол за девойки. За селата и двата квартала на Асеновград - "Горни Воден" и "Долни Воден" от общинския бюджет бяха изплатени 48 000 лева. Със средствата бяха подпомогнати 10 отбора по футбол, които играят в "Б" окръжна футболна група, както и още три детски тима. Изплатени бяха и предвидените 10 000 лева за организиране на спортни мероприятия в малките населени места и квартали на общината.
През 2018 г. Асеновград бе домакин на няколко немалки спортни събития, сред които състезанието по планинско колоездене "Асееновградски баири", държавни първенства по спортни танци и спортна аеробика, ултрамаратон "Персенк Ултра" и други. Според доклада на кмета Емил Караиванов, поддръжката на спортните обекти в града и по асеновградските села през миналата година е била изцяло поета от бюджета на общината. По време на тренировките и срещите на отборите по баскетбол и волейбол, спортна зала "Асенове" е била отоплявана.
Изградени от частни инвеститори бяха мини футболно игрище и закрита зала за тенис на общински площи. Предвидени бяха средства за изготвяне на проект за ремонт на стадион "Шипка". Градският плувен басейн се стопанисваше от администрацията, което предостави възможността да се проведат курсове за обучение на деца и за подготовка на отбора по триатлон.
Чрез проект по ПУДООС на стойност близо 13 000 лева се оформи място за отдих и скейтборд на децата и учениците на Асеновград. Бяха засадени декоративни насаждения и дървесни видове, поставени бяха пейки, нова рампа за скейтборд и осветление, което дава възможност зоната да бъде ползвана и през тъмната част на денонощието. В кметския доклад се посочва също, че по проект "Градска среда - благоустрояване на открити публични пространства в град Асеновград" бяха изградени множество зони за фитнес на открито, игрища, спортни и детски площадки, зелени площи и кътове за отдих в района на квартал "Запад".

Източник: actualno.com