Общо 22 млн. работни места са изгубени в развитите икономики

...
Общо 22 млн. работни места са изгубени в развитите икономики
Коментари Харесай

22 млн. работни места са били изгубени в развитите страни заради COVID-19

Общо 22 млн. работни места са изгубени в развитите стопански системи в следствие от пандемията от COVID-19. Това заяви Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), представена от Си Ен Би Си.

Според годишния отчет на Организацията за заетостта другите държавни стратегии за задържане на хората на работа, въведени поради рецесията, са съумели да спасят 21 млн. работни места. Въпреки това богатите страни са изправени пред риск от повишаване на дълготрайната безработица, защото нискоквалифицираните служащи, които са останали без работа поради пандемията, са изправени пред редица провокации в опитите си да се завърнат на пазара на труда.

„ Много от работните места, които бяха изгубени по време на пандемията, няма да бъдат възобновени “, разяснява Cтeфaн Kapcильo, който управлява отдела за заетостта и приходите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

През май 2021 година безработицата в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз се е намалила до 6,6%. Въпреки спада обаче тя продължава да е с към 1% по-висока от равнищата от преди пандемията. От 22-те млн. души, които са изгубили работата си поради рецесията, 8 млн. са безработни, а 14 млн. се смятат за неактивни.

От Организацията за икономическо сътрудничество и раз означават, че не чакат заетостта да се завърне на предпандемичните си  нива преди третото тримесечие на 2023 година Някои обособени страни, като да вземем за пример тези в Азиатско-тихоокеанския район, обаче може да се завърнат към тези равнища по-рано, защото те се оправиха по-добре с рецесията.

Най-засегнати от разтърсванията на пазара на труда са уязвимите групи, жeнитe и ниcĸoĸвaлифициpaнитe paбoтници, които са непропорционално показани в секторите, наранени най-тежко от рецесията.

Ефектът от пандемията върху пазара на труда се усеща изключително мощно и от младежите, означават в отчета.

„ Белезите, оставени от рецесията, ще бъдат усещани дълго време от младежите в областта на заетостта и заплащането “, сподели шефът на отдела за заетостта, труда и обществената политика в Организацията за икономическо сътрудничество и раз Стефано Скарпета.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз резултатът върху младежите е минимум два пъти по-голям, в сравнение с при по-възрастните. Сред най-тежко засегнатите са младежите в Канада, Съединени американски щати, Мексико и Испания.

Това развиване идва на фона на по този начин или другояче тежката обстановка за младежите по света, които понесоха сериозен удар по време на финансовата рецесия от 2008 година След нея бяха нужни цели 10 години, преди заетостта измежду младите да се върне на естествените си равнища, сочат данните на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

„ Най-важното обръщение е: Този път би трябвало да се оправим по-добр. Не можем да позволим младежите още веднъж да бъдат толкоз съществено наранени, ” споделя Скарпета.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР