Общо 21 национални програми за развитие на образованието ще бъдат

...
Общо 21 национални програми за развитие на образованието ще бъдат
Коментари Харесай

Държавата отпуска 2 млн. лева за иновационни центрове в училищата

Общо 21 национални стратегии за развиване на образованието ще бъдат препоръчани тази година, като 4 от тях са нови. Предвидените средства са 140 млн. лева, от тях 70 млн. ще отидат за компенсации на учителите. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за плановете на националните стратегии за развиване на образованието за 2020 година

С 20 млн. лева ще бъде финансирана най-голямата и нова стратегия „ Изграждане на учебна СТЕМ среда “. Целта е да бъдат основани няколко типа центъра – за нови технологии в изобретателните промишлености, за цифрови основатели и за естествени науки, проучвания и нововъведения, като плановете за тях ще би трябвало да са до 300 хиляди лева Средства са планувани и за по-малки кътове – вид работилници, проучвателен лаборатории и класни стаи за цифрови основатели, за които учебните заведения ще могат да получат до 50 хил.лв.

Просветното министерство ще отпусне и 800 хиляди лева за площадки за сигурност в учебните заведения и детските градини. „ Длъжни сме да създадем крачка и в тази посока ", уточни още Вълчев. Проектите за градините могат да бъдат до 2 500 лева, а за учебните заведения до 3500 лева

МОН си слага за цел финансирането на най-малко 50 учебни библиотеки, в които да се сътвори среда насърчаваща учениците към четенето. „ Да създадем учениците по четящи “, безапелационен е просветителният министър.

Той заяви, че се чака се през образователната 2022-2023 да бъде въведен интегрален изпит в седми клас. „ Част от причините за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем естествените и публичните науки. Имаме едно прекомерно фиксиране върху изпитите след седми клас, и то е поради това, че те дефинират - малко или доста, по-нататъшните просветителни и житейски благоприятни условия на детето “, изясни министър Вълчев.

Министърът посочи, че се уголемява и програмата за IT бизнеса. Идеята е част от експертите да влязат в просветителната система и да организират образования, както и да има семинари за учителите в тази сфера. Нововъведения ще има и в детските градини- там ще бъдат основани клъстери за продан на новаторски практики и опит.

Националните стратегии ще стартират най-рано през май.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР