Общо 206-има българи се записаха да учат за военни през

...
Общо 206-има българи се записаха да учат за военни през
Коментари Харесай

Само 206 се записаха да учат за военни

Общо 206-има българи се записаха да учат за военни през образователната 2018/2019 година Бройката е сборна от Военното учебно заведение във Велико Търново и Военноморското във Варна. Около 60 от местата за курсанти са незаети след първия банкет в Националния боен университет “Васил Левски ” във Велико Търново. Очаква се те да бъдат заети по време на втория банкет през септември.

Военният ВУЗ разгласи банкет на 224-ма курсанти и над 280 студенти за образователната 2018/2019 година Запълнени са над 70% от оповестените места. За бакалаври в трите факултета са признати над 170 души, или над 80%, като записването продължава, написа в. " Монитор ".

Почти напълно са запълнени местата във факултет „ Общовойскови ” във Велико Търново и в „ Авиационен ” в Долна Митрополия. В остарялата столица са останали единствено пет места за другите специалности, с едно по-малко са незаетите в Долна Митрополия. Най-много свободни места са останали във факултет „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и информационни и осведомителни системи ” в Шумен.

За втора поредна година НВУ продължава банкет за задочно образование на офицерски претенденти, сержанти и бойци за придобиване на образователно-квалификационна степен “бакалавър по военно дело ”. Миналата година бяха признати шестима, а за тази план-приемът е за 20 души, като местата към този момент са попълнени.

 

„ Тази година за първи път НВУ ще образова военнослужещи – офицерски претенденти, сержанти и бойци, притежаващи висше обучение по специалности, съответстващи на гражданската на курсантите, в курс за професионална подготовка по военно дело. Подготовката продължава 1 година, а в края те ще бъдат създадени в лейтенанти ”, разяснява началникът на НВУ ген. Пламен Богданов, като посочи, че план-приемът е за 28 души.

„ Отчитаме добра акция по приема. За следващ път се убеждаваме, че когато се работи интензивно и се посещават доста обитаеми места и учебни заведения, това дава доста положителни резултати ”, сподели още началникът на Военния университет. 42-а курсанти влизат на 10 август във ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ във Варна. 21 от тях са във военните специалности за потребностите на Военноморските сили а другите 21 са за образование на военни лекари. Това заяви шефът на Военноморското учебно заведение флотен адмирал, професор, лекар на военните науки Боян Медникаров.

Веднага курсантите ще стартират началната си военна подготовка, която ще продължи до 21 септември, когато ще е клетвата им. При цивилния банкет квотата от 500 места за гражданските специалности е изпълнена на 12 юли. Допълнително са признати още 60 студенти по взаимен план с Военно-транспортното учебно заведение за специалността „ Корабоплаване “, сподели още адмирал Медникаров.

Няколко са измежду най-желаните специалности, като за някои от тях са се конкурирали по 6 претенденти за 1 място. Сред тях са „ Корабоводене “, „ Корабни машини и механизми “, „ Мениджмънт на водния превоз “, „ Морска логистика “, „ Информационни и компютърни технологии “.

Тази година са признати и 39 анголски студенти, които ще се образоват за потребностите на техния лов на риба. Други 110 студенти се чакат още от Гърция и Турция. Общо във ВВМУ„ Н. Й. Вапцаров “ във Варна се образоват задгранични студенти от 14 националности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР