Общо 2 517 лв. са необходимите средства за покриване на

...
Общо 2 517 лв. са необходимите средства за покриване на
Коментари Харесай

С 23% по-ниска работна заплата взима българинът от нужното за издръжка

Общо 2 517 лева са нужните средства за покриване на разноските за прехрана на 4-членно семейство в страната - двама възрастни с две деца.

Средно 629.33 лева за един човек са нужни за разноски за храна , поддържане разноските на жилището, опазване на здравето, обучение, превоз, облекло и отмора .

Данните бяха показани от президента на КНСБ Пламен Димитров и Виолета Иванова от Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот за последното тримесечие на 2019 година

Темпът на повишаване на издръжката на живот по тримесечие е следното: През първото тримесечие средствата, нужни за издръжката на живот на 4-ри членно домакинство - 2 442 лв; През второто тримесечие нужните средства още веднъж за 4-ри членно домакинство - 2449 лв; През третото тримесечие нужните пари за 4-ри членно домакинство - 2472 лв; През четвъртото тримесечие, както стана ясно са нужни 2 517 лева, с което издръжката на живот нараства с 45 лв. по отношение на третото тримесечие.

Необходимите средства за издръжката на живот в София за 4-ри членно домакинство са 3 212 лева . От тях 1656 лева е нужната заплата , която би трябвало да имат двамата родители при четири членно домакинство с две деца. Иначе издръжката за един човек са нужни 828 лева

За обезпечаване на средствата нужни за издръжката на чистия размер на работната заплата би трябвало да бъде по-нисък от 1 259 лева за всеки от двамата възрастни лица. За третото тримесечие 2019 година по данни на Национален статистически институт - чистият размер на междинната работна заплата (СРЗ) е по-нисък с 23% от нужната заплата за прехрана .

Нарастване на издръжката на живот е разследване от нарастването на месо и месни артикули с 15.6%, самун и зърнени храни с 3.5%, мляко и млечни артикули с 4.6%, захар и захарни произведения с 3.2%. Заведенията за публично хранене доближават до годишен растеж до 7.1%, откакто същият интервал на предходната година е от 4.8%.

Цените на тока за едногодишен интервал регистрират растеж с 2.9% , на топлоенергия с 3.5% и водоснабдяване с 5.4% . С 5.1% нарастват разноските при " Автомобилните бензини и моторни масла ". Услугите, свързани с обучение, свободно време и просвета - годишен растеж от 4.8%.

За интервала от месец декември 2009 до 2019 година има повишаване при стоките от първа нужда, измежду които самун и зърнени храни с 30.1%, месо и месни артикули с 32.2%, мляко и млечни артикули с 38%, електрическа енергия с 22%, водоснабдяване с 33.7% и топлоенергия с 52.6% .
 България с най-ниската минимална заплата в Европа
България с най-ниската минимална заплата в Европа

В източната част на Европа, минималната заплата е 600 евро

Изводите съгласно синдикалната организация са, че при семейства с лимитирано ползване по-бързо нарастват цените на артикули от първа нужда. За повишаването на стойностите за издръжката на живот принос има повишението на разноските за храна, комуналните услуги и превоза , които съставляват близо 2/3 от потребителската кошница и са съществени пера в домакинските бюджети.

68% от семействата живеят с общ приход на 1 лице под нужните средства за издръжката на живот, откакто през същия интервал на 2018 година е към 69.8%, през 2017 година са 72.2%. Тенденцията е към понижение, само че към момента всяко седмо домакинство от 10 живее с общ приход на 1 лице под нужните средства за издръжката на живот.

Въпреки това нарастват наетите хора в икономическите действия с по-високо възнаграждение и поддържащи високо квалифицирана и качествена претовареност. В региона на осведомителните технологии наетите хора се усилват с 14.2%, а заплатите с 10%.

В региона на финансовите услуги наетите лица се усилват с 21.7%, а заплатите с 11.8%.

Всеки 2 от 10 наети лица у нас през месец септември работи на минималната работна заплата . Наетите на минималната работна заплата в " Хотелиерство и ресторантьорство " от 36.1% през септември 2017 година доближават до 38.3% през 2019 година за същия интервал. Всяко 4 лице от 10 заети работят на минималното заплащане в региона на " Административни и спомагателни действия ".

Във връзка с Брутния вътрешен артикул (БВП), в столицата той съставлява 40.4% от Брутният вътрешен продукт за страната. От 5 области в страната (София, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив) се образува към 2/3 от Брутният вътрешен продукт на страната. Средните хонорари в тези области са малко под междинните за страната, като се изключи София, която надвишава 36%.

Най-силното закъснение на междинната работна заплата е в област Видин с повече от 35% от междинната за страната , Кюстендил и Благоевград.
 Българинът по-притеснен за приходите, в сравнение с за здравето си
Българинът по-притеснен за приходите, в сравнение с за здравето си

Столичани се тревожат най-слабо за бъдещето на страната си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР