Общо 19 379 домакинства от Североизточна България са подали заявления

...
Общо 19 379 домакинства от Североизточна България са подали заявления
Коментари Харесай

Близо 20 000 домакинства от Североизточна България са подали заявления за отопление с дърва

Общо 19 379 семейства от Североизточна България са подали заявки към териториалните поделения на Североизточното държавно дружество /СИДП/ за отопление с дърва. Те са поискали 159 428 кубически метра дърва за огрев. Това оповестиха от пресцентъра на предприятието.

Над 12 000 фамилии към този момент са получили дървата си. За да удовлетворят потребностите им, в стопанствата са добити 108 036 кубически метра дърва за огрев. Снабдяването е ритмично, като поделенията не престават да одобряват заявки. На краткотраен склад в стопанствата има добита дървесина и поръчките се извършват бързо, означават от пресцентъра на СИДП.

Експертите на Североизточното държавно дружество поучават хората в този момент да си купят дърва за горене, с цел да могат до началото на зимата да изсъхнат, което ще докара до отделянето на по-малко сажди и други нездравословни субстанции. Горенето на добре изсушени дърва води и до икономисване на пари за отопление.

Мокрите дърва пък тлеят дълго, в пространствата се отделят субстанции, които са нездравословни за здравето на хората, с по-малка калоричност са и обезпечават по-малко топлота. Употребата на дърва с мокрота над 50 % води и до натрупването на повече сажди и катрани по комините на постройките.

През последните години постоянно поради тези отлагания, през отоплителния сезон, пораждат и пожари, прецизират от пресцентъра на СИДП.

От там допълват, че огромен проблем основава потреблението на незадоволително изсъхнали дърва за горене в Шумен. Градът е заобиколен от скален масив и през зимата, поради ниското налягане, се образува смог, който се задържа над обитаемото място в продължение на седмици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР