Общо 185,9 хектара вековни гори в община Харманли в землището

...
Общо 185,9 хектара вековни гори в община Харманли в землището
Коментари Харесай

В община Харманли под закрила са поставени 115-годишни гори

Общо 185,9 хектара вековни гори в община Харманли в землището на селата Върбово и Орешец са сложени под протекция посредством определянето им със статут "гори във фаза на напреднала възраст ", оповестиха от локалната администрация. Районът е част от зоните на "Натура 2000 ", а предлагането е било направено от съдружие "WWF - Световен фонд за дивата природата, Дунавско-карпатска стратегия България " след теренно изследване през интервала 2017-2019 година

"Горите във фаза на напреднала възраст " имат характерности, които ги вършат извънредно значими за опазването на биологичното многообразие, запазване на водите, попречване от ерозия и наводнения, филтриране на въздуха, обогатяване на почвата, разясниха от общината.

Поставиха под протекция 1690 декара вековни гори в Община Кюстендил

Те се възприемат като девствени гори, представляващи екосистеми със непокътната конструкция и са най-ценни от екологична позиция, защото са дом на редки биологични типове. Най-старите гори са с избрана възраст от 115 години. Приети са били сектори и с по-ниска възраст, с цел да бъдат съхранени от лесовъдски намеси. В предпазените територии не се позволяват сеч, рандеман на биомаса и други действия, които могат да нарушат протичането на естествените процеси, прецизираха още от общината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР