Общо 18 души за 11 места във Висшия съдебен съвет

...
Общо 18 души за 11 места във Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Депутатите издигнаха 18 души за съдебния съвет

Общо 18 души за 11 места във Висшия правосъден съвет (ВСС) издигнаха депутатите. Срокът за кандидатури изтече в сряда, а номинации имат от всички партии. Изборът и чуването ще са през септември, а до пети юли претендентите ще би трябвало да показват своите концепции.

Това ще е първият избор за кадровия орган на Темида, който ще се случи с квалифицирано болшинство - 2/3 от гласовете на народните представители, или над 160 гласа. Или претендент ще би трябвало да бъде подсилен с болшинство от гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия или и Движение за права и свободи. Досега постоянно изборът се е случвал с партийни сделки и на квотен принцип. По информация на " Дневник " тази година формулата е 4:3:2:2 - ГЕРБ: Българска социалистическа партия:ДПС:Обединени патриоти.

Най- доста са претендентите има Българска социалистическа партия - шестима души - четирима съдии и двама прокурори, като преобладаващо от левицата са се спрели на висши магистрати. При представянето им водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че критерият за избор на номинираните е бил да не са взимали страна по разногласията в правосъдната система.
От думите й се разбра, че Българска социалистическа партия предлага повече претенденти, с цел да има конкуренция и защото не е влизала в сделки с други партии.

От ГЕРБ се стопираха на двама висши съдии, двама прокурори и един юрист. Впечатление измежду номинациите на ръководещите е тази на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, който към този момент е бил член на кадровия орган. За него " Капитал " писа, че се свързва със кавги през годините както във Висш съдебен съвет, по този начин и във Върховен административен съд. Той беше упрекнат от съдии в интервенция в определянето на петчленните сформира по основни каузи, като да вземем за пример за концесията в Банско, за уволнението на някогашния член на Висш съдебен съвет Камен Ситнилски, дисциплинарното произвеждане против някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров.

От Движение за права и свободи издигнаха двама души - Стефан Гроздев, който е заместник-председател на Софийския апелативен съд. През 2014 година той стана и.д. ръководител на съда. Пост, който заема до юли 2016 година, когато е определен титуляр и Гроздев още веднъж се връща на зам.-председателското място.

Името на Гроздев е обвързвано със противоречиви произнасяния в интерес на ползите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В продължение на години той председателстваше единствения правосъден състав, който гледаше на втора инстанции делата за неплатежоспособност.

Другата номинация на придвижването е за Пламена Апостолова, която е и.д. началник на столичното разследване - пост, който до март 2015 година се заемаше от Петьо Петров.

Зам.-шефът на Софийската апелативна прокуратура Йордан Стоев и юрист Боян Новански са препоръчани за членове на Висшия правосъден съвет от водача на " Атака " Волен Сидеров, който в този момент е съпредседател на Обединените патриоти. Стоев стана прочут с отхвърли си да проверява депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски по сигнал на " Протестна мрежа ". Тогава той одобри, че жалбата на организацията против отхвърли на обвинителя от градската прокуратура Боряна Бецова да проверява Пеевски е неоснователна. Стоев бе и един от двамата прокурори, особено пратени в Пловдив за делото по искане на прокуратурата за премахване на Иван Тотев от кметската му служба. Повече четете тук.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки е номинирал двама души - прокурора от Районна прокуратура - Варна, Владислав Томов, а в последния ден за номинации и за юрист Ангелинка Николова от Търговищката гилдия.

В последния ден се появи и номинация от Ангел Исаев, който нечленува в никоя парламентарна група. Той издига кандидатурата на Нели Виодорова, юрист и авариен член на Висшия адвокатски съвет (ВАдС).

Мандатът на този правосъден съвет изтича на 3 октомври. Той се състо от 25 члена - трима от които - т. нар трима огромни - ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор са членове по право. Депутатите избират 11 души, магистратите също толкоз. Висш съдебен съвет е разграничен на две колегии - съдийска и прокурорска и се събира в цялостния състав на съвещания един път седмично.

Магистратите към този момент излъчиха своите представители. Впечатляващ беше изборът на съдиите, които от една страна демонстрираха висока изборна интензивност, а от друга направиха своебразен протест против статуквото, като излъчиха най-вече висши магистрати. Изборът на съдиите беше придружен от информация за лист с претенденти, които би трябвало да бъдат определени. От него единствено един влезе в идващия състав на съвета.

Кои са претендентите

ГЕРБ

Мирослав Джеров, юрист
Гергана Мутафова, началник на районната прокуратура в Пловдив
Вероника Имова, арбитър във Върховен касационен съд
Калина Чапкънова-Кючукова, ръководите на окръжната прокуратура в Бургас
Боян Магдалинчев, зам.-председател на Върховен административен съд

Българска социалистическа партия

Марина Михайлова, арбитър във Върховен административен съд
Даниела Маринова-Марчева, арбитър в Софийския апелативен съд
Маринела Тотева, прокурор във Върховна административна прокуратура
Диана Хитова, арбитър във Върховен касационен съд
Драгомир Кояджиков, арбитър в Апелативния профилиран углавен съд
Светлана Бошнакова, прокурор във Върховна касационна прокуратура

Движение за права и свободи

Стефан Гроздев, зам.-председател на Софийския апелативен съд
Пламена Апостолова, следовател в Националната следствена работа

Обединени патриоти

Боян Новански, юрист
Йордан Стоев, зам.-ръководител на апелативната прокуратура в София

Воля
Владислав Томов, областен прокурор от Варна
Ангелинка Николова, юрист от Търговищката гилдия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР