Общо 16 заявления за финансово подпомагане на процедури и дейности

...
Общо 16 заявления за финансово подпомагане на процедури и дейности
Коментари Харесай

Общо 32 бебета родени в община Асеновград по програмата за ин витро

Общо 16 заявки за финансово подкрепяне на процедури и действия по асистирана репродукция на двойки и фамилии в община Асеновград са били прегледани и утвърдени през 2019 година Помощта, отпусната на всеки от претендентите, е в размер на по 2 000 лв., или общо 32 000 лв. за предходната година. Точно 69 на брой са фамилиите с репродуктивни проблеми в Асеновградско, утвърдени за интервала от приемане на Правилника за финансово подкрепяне - през септември 2012 година до края на декември 2019 година 1 от тях е кандидатствало за финансиране в 5 календарни години. Други 5 от двойките пък са поискали финансова поддръжка 4 пъти, а още 5 са получили помощта 3 календарни години. 20 от фамилиите са кандидатствали и надлежно също са били одобрявани по два пъти. 38 двойки с репродуктивни проблеми от община Асеновград са получили финансовата поддръжка по един път.
Общо 122 са обработените за посочения 7-годишен интервал заявки. 231 500 лв. е сумата, отпусната на фамилиите досега. 32 са родените бебета в община Асеновград от началото на акцията до в този момент, като през 2020 година се чака на бял свят да се появят още 4. Успеваемостта на общинската стратегия за асистирана репродукция е в границите на 52%. На постоянното си съвещание през този месец общинските съветници в града утвърдиха отпущането на финансово подкрепяне на още 2 двойки, които ще получат по 2 000 лв..
В продължение на дейностите по подкрепяне на фамилиите с репродуктивни проблеми община Асеновград и Фондация „ Искам бебе ” възнамеряват организирането на акция за повишение информираността във връзка с донорство на генетичен материал. Предвидено е събитието да се състои в края на април тази година, а мястото - Градска библиотека " Паисий Хилендарски " в Асеновград. Ще бъде проведена осведомителна акция с лектори - лекари експерти в региона на репродуктивното здраве и донорството на генетичен материал. В самодейността може да се включи всеки искащ изцяло гратис. Медиците ще организират съвещания на място с присъстващите и ще дават отговор на въпроси, касаещи донорството на генетичен материал.
Донори могат да станат както дами, по този начин и мъже, а интервенцията е безвъзмездна, изцяло безвредна за пациентите и съвсем безболезнена, твърдят експертите. Процедурата при дамите трае към месец, като за сполучливата й реализация се организира стимулация на яйчниците. Една жена може да стане донор до 3 пъти в живота си, според от здравословното й положение. Условие е донорката да е на възраст до 34 година и да е раждала най-малко един път. Преди да се подхващат дейности по пускане на процедурата наложително се прави пакет от проучвания на пациентите. Мъжете също могат да станат донори, като подаряват еякулат. Тук лимитът е не повече от 8 до 10 пъти.
От началото на тази година до 21.01.20 година, когато всекидневно се чества Бабинден, новородените в МБАЛ-Асеновград са общо 19. 11 от тях са момчета и 8 са девойки. 10 от бебетата са се появили на бял свят по натурален метод, а другите 9 - оперативно. За цялата 2019 година родените в болничното заведение в Асеновград малчугани са 294 на брой. 164 от тях са девойки, а останалите 130 са момчета. От всички раждания, 179 са се случили естествено, а 115 - оперативно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР