Общо 15 призови места и награди заеха учениците от Технологично

...
Общо 15 призови места и награди заеха учениците от Технологично
Коментари Харесай

15 ученици от ТУЕС са сред 16-те наградени на 15-ото национално състезание по компютърни мрежи


Общо 15 призови места и награди заеха учениците от Технологично учебно заведение електронни системи към Технически университет (ТУЕС/) на петнадесетото национално съревнование по компютърни мрежи за възпитаници. Победител в обичайното към този момент съревнование, проведено от Министерството на образованието и науката, Софийският университет „ Св. Климент Охридски” (СУ) посредством Факултет по математика и информатика (ФМИ) и Cisco академията към СУ-ФМИ, е Алберт Стефанов от Националната природо-математическата гимназия в София (НПМГ). Мариян Захариев и Калоян Нинов от ТУЕС се класираха на второ и трето място.

Дванадесетокласниците с резултат отличен (5.50 до 6.00) от теста и практическия проблем на надпреварата получават правото да се образоват във Факултета по математика и информатика на СУ „ Св. Климент Охридски “, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Състезанието се организира на 13-14 април 2019 година, като в него се включиха близо 80 възпитаници от цялата страна. Те премериха сили в двата кръга на надпреварата - научен тест за всички възпитаници и на практика проблем със софтуерен симулатор във виртуална компютърна мрежа. За подготовката на тестовите задания преподавателите от ФМИ на СУ „ Св. Климент Охридски” са употребявали материали от програмата “Cisco мрежова академия”.

На церемонията по награждаването на финалистите ръководителят на журито проф. Красен Стефанов от ФМИ на СУ „ Св. Климент Охридски” разгласи призьорите. Директорът на ТУЕС доцент доктор Стела Стефанова бе извънредно щастлива от триумфите на нейните ученици, които за поредна година потвърдиха, че ТУЕС ги е подготвило чудесно освен за надпреварата, само че и за старт в кариерата в региона на ИКТ. „ Вече имате специалност в джоба си, оттук насетне можете единствено да надграждате “, сподели тя.

Държавният специалист в Министерството на образованието и Науката (МОН) Силвия Кънчева поздрави финалистите от името на главния уредник МОН и пожела на всички да останат в България и да работят за измененията в страната.



Доц. доктор Елиза Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, се обърна към състезателите с думите, че се усеща една от тях, защото продължава да образова студенти по специалността „ Компютърни мрежи “. Доц. Стефанова означи, че трудът на мрежовия админ не се вижда, когато мрежата работи добре, и им пожела да станат тъкмо такива експерти.

Доц. доктор Първан Първанов, декан на ФМИ при СУ, изрази готовността на ФМИ да посрещне спечелилите и да им помогне в тяхното бъдещо обучение в региона на ИКТ.

Част от спонсорите на надпреварата – Телелинк и TelebidPro, споделиха опита си от работата в тази динамична сфера, като предизвестиха учениците, че с цел да бъдат същински експерти, ще би трябвало да учат и да се развиват непрекъснато. Церемонията по награждаването се организира в Националния център за подготовка на възпитаници за олимпиади към МОН, предлагащ отлични условия за сходни събития.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР