Общо 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са

...
Общо 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета са
Коментари Харесай

15 партии и 8 коалиции засега влизат в битката за евроизборите на 26 май

Общо 15 партии, 9 обединения и 10 инициативни комитета са подали документи за регистрация в ЦИК до през вчерашния ден, когато изтече срокът за регистрации. До момента всичките 15 партии са получили регистрация, 8 са записаните обединения, на една - Коалицията " За теб България ", е отказана регистрация. Срокът, до който инициативните комитети могат да подават документи за регистрация на самостоятелните си претенденти, е до 15 април, сподели на конференция през днешния ден представителят на ЦИК Александър Андреев.

Той посочи, че за 11 от партиите са постъпили и протоколите за инспекция на описите с гласоподаватели за поддръжка на съответната партия, за 4 от тях описите се чакат. Крайният период е до 13 април. След този период Групово дело ГРАО ще заличи партиите и обединенията, които нямат задоволителен брой за поддръжка в подписките си.

За съпоставяне за изборите за евродепутати през 2014 година са били регистрирани - 15 партии, 6 обединения и 10 инициативни комитета, прецизираха от ЦИК.

Обжалвани досега са 11 решения на ЦИК за назначението на РИК, сподели Андреев.

До 15 април е и срокът, до който жителите на страна членка на Европейски Съюз могат да подадат заявки за включването им изборен лист - част 2, т. е. да могат да гласоподават в България за българските претенденти. До този период медиите би трябвало да разгласят цените си на интернет страниците си и да ги изпратят в ЦИК.

От 17 до 20 април би трябвало да се проведат консултациите на Секционните изборни комисии, посочи Андреев.
Общо 107 са местата, където има дипломатически и консулски представителства в чужбина, разгласи ЦИК. Към момента са подадени сполучливо 452 заявки за места за гласоподаване посредством страницата на ЦИК, несполучливи са 52 заявки.
Вчера беше оповестена публичната поръчка за наемането на 3000 машини за електронно гласоподаване. Срокът за подаването на офертите е до 16 април, а за доставка на машините е до 10 май, посочи представителят на ЦИК. Срокът за инсталиране на софтуера е до 15 май и на доставката до секциите е до 25 май, сподели Андреев. Машините ще се сертифицират сред 15 и 25 май.

Александър Адреев разяснява още, че в цената на машините са включени доста съпътстващи действия, което прави цената им да наподобява по-висока. До идните локални избори има задоволително време и би могло да се мисли за придобиване на още машини, уточни представителят на ЦИК.

ЦИК е приела изискванията и реда за осъществяване на предизборната акция, за нейното финансиране. Приет е и планът за медийните пакети, които партиите и обединенията ще могат да употребяват в размер на 40 хиляди лв., а инициативните комитети - 5 хиляди лв.. До изясняване броя на партиите и обединенията, които не получават дотации, планът ще бъде дефинитивно признат, сподели Андреев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР