Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите

...
Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите
Коментари Харесай

15 889 теста за COVID-19 са направени у нас, нова лаборатория започва работа

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на активността им до през днешния ден, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Първите проби започнаха да се правят в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинската академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари е направено първото проучване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия ковид е осъществен на 2 февруари т.г.

Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ - 5037, във Военномедицинската академия - 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора - 1400, в болница " Токуда " - 470, в Бургас - 300, във Варна - 825, в УМБАЛ " Софиямед " - 750, и в лаборатория " РАМУС " - 3100.

Повече информация ще бъде дадена на постоянния брифинг на Националния действен щаб, показват от здравното ведомство.

Нова лаборатория ще изследва пробите в Плевен

Новата вирусологична лаборатория за проучване за ковид към Медицинския университет в Плевен през днешния ден ще направи първа проява на работата на екипа, а на следващия ден стартира работа, оповестиха от висшето учебно заведение.

Университетът в Плевен влага над 110 000 лв. лични средства и оборудва новото звено към Научноизследователския си институт във Втора клинична база. Апаратът за PCR диагностика е в подготвеност за работа. Научните екипи са минали обучителен курс във ВМА-София и са снабдени с защитни дрехи за пускане на проучванията. Предстои доставяне с консумативи за осъществяване на PCR проби и пускане на диагностичния развой. Демонстрацията ще бъде от 17.00 часа.

Ректорът на университета, проф.д-р Славчо Томов, съобщи пред Българска телеграфна агенция, че експертите са готови и ще изследват проби, които са ориентирани от Националния действен щаб за битка с ковид, тъй като лабораторията ще действа на послушание на щаба. Изследванията ще бъдат правени от хора, които имат доскорошен опит с PCR-а, минали в допълнение образование. Университетът е в контакт с водещ вирусолог на който ще разчита като съветник. /dnes.dir.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР