Общо 1356 дела са постъпили през 2017 година в Административен

...
Общо 1356 дела са постъпили през 2017 година в Административен
Коментари Харесай

Магистрати от Административния съд в Търново очакват ръст в делата, свързани с усвояването на евросредства

Общо 1356 каузи са постъпили през 2017 година в Административен съд Велико Търново. Рязко са се нараснали процесите, свързани с оспорването на подзаконовите нормативни актове, издавани от общинските препоръки. Техният брой отчетливо нараства от 11 през 2015г., на 31 през 2016г. с цел да доближи 56 бр. през 2017г. Това нарастване се дължи на подхванатите дейности отстрана на Прокуратурата за анулация по пътя на оспорването на редица текстове в подзаконови нормативни актове на органите на локалното самоуправление, които опонират на нормативни актове от по-висока степен. Това стана ясно от доклада си ръководителят Георги Чемширов.

 as

Междувременно в Административен съд в остарялата столица чакат през актуалната година повишаване на делата по Закона за подкрепяне на земеделските производители и Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Тези проблеми се отличават със забележителна фактическа и правна трудност, защото материята, обвързвана с асимилиране на средства от Европейските фондове, е нова, правосъдната процедура се основава сега най-много от първоинстанционните съдилища и доста проблеми и неясноти в правораздаването се отработват в придвижване.

През предходната година делата за оборване на актове на разплащателни организации са били общо 50.
Основният забранен проблем за Административен съд във Велико Търново остана обезпечаването на подобаваща постройка. След като беше закупена постройка в края на 2012г., Министерството на правораздаването не разгласи социална поръчка за планиране, ремонт и преустрояване.

Същевременно съдът продължи да работи в рискови условия – всекидневно се постанова жителите да изчакват дълготрайно време ред, с цел да бъдат обслужени в деловодството и пред едната от двете правосъдни зали, които се намират в непосредствена непосредственост до кабинетите на съдиите. За потребностите на съдиите и чиновниците се употребява тоалетната на сметната палта, като е невероятно отделяне на обособена такава за жители.

Към момента съдът не разполага с помещение за списък, като делата, които са архивирани, се намират по всички стаи, в това число и в съдийските кабинети, както и коридорите на постройката в железни шкафове. Липсва опция за отделяне на помещение за регистратура за класифицирана информация. Административен съд В. Търново стана може би един от дребното съдилища в страната с неуреден сериозен сграден проблем. В резултат изкопните работи в региона на Старото военно учебно заведение по-голямата част от двора е на практика неизползваема и достъпът на коли, респективно на жители до съда е мощно усложнен.

В края на 2015г. от Министерството на правораздаването бе оповестена социална поръчка с предмет „ Техническо снимане, градивно проучване, правене на механически паспорт и правене на капиталов план за преустрояване на постройка, находяща се на ул. „ Иван Вазов “ №1 в гр. В. Търново, за потребностите на Административен съд – В. Търново “. Избраният реализатор изготви нужната строителна документи, като беше издадено Разрешение за градеж №150/21.07.2016г. по разказа на Община В. Търново и утвърдени направените капиталови планове. Съгласно направена количествено-стойностна смета от проектанта, цената на идните строително-ремонти работи ще е в размер на 1 588 231,72 лева, без в тези разноски да се включват тези за нужното обзавеждане и съоръжение за потребностите на правосъдната палата.

Общият период за осъществяването на ремонтните действия съгласно плана е от към 12 месеца.
Тъй като към този момент Висшият правосъден съвет ръководи недвижимите парцели на правосъдната власт, през юли предходната година откри процедура за възлагане на социална поръчка за „ Строително-монтажни работи на обект „ Извършване на главен ремонт и преустрояване на постройка за потребностите на Административен съд Велико Търново на ул. „ Иван Вазов “ №1. За този обект са били подадени предложения от Гражданско сдружение по ДЗЗД „ Темида 2017 “ и „ НСК София “ ЕООД. След като първото е било отстранено от процедурата, то е обжалвало избора на реализатор пред Комисията за защита на конкуренцията, като сагата е стигнала до Върховния административен съд. Делото е гледано на 13 февруари тази година и се чака решение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР