Общо 12 стратиращи компании стигнаха до финала на Предизвикателството ©

...
Общо 12 стратиращи компании стигнаха до финала на Предизвикателството ©
Коментари Харесай

Кои са победителите в надпреварата за зелени идеи на БАКБ

Общо 12 стратиращи компании стигнаха до финала на " Предизвикателството "

© Юлия Лазарова Българската започваща компания Streebl е победител в първото съревнование за зелени нововъведения и устойчива градска среда на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) " Предизвикателство ", проведено в партньорство с център " Ринкър " към фондация BCause. Младият екип създава софтуерна стойка за колела, която работи благодарение на карта и мобилно приложение и обезпечава по-голяма сигурност при заключване. Стартъпът завоюва огромната премия от 20 хиляди лева за развиване на плана си. На второ и трето място бяха класирани компанията " Зера ", която обезпечава чаши за многократна приложимост на всеобщи събития, и планът " Заралийска работилница " за образование и демонстрации по произвеждане на млечни артикули. Те получиха надлежно 3 хиляди лева и 2 хиляди лева награди от конкуренцията.
Божидар Христов от Steebl

Фотограф: Юлия Лазарова
Зелените планове

В първото съревнование за млади компании на БАКБ се включиха десетки бизнесмени от над 21 обитаеми места в България, които показаха плановете си в общо пет категории. Това бяха " Зелени артикули, процеси и технологии ", " Ефективно потребление на първични материали, материали и преработване ", " Устойчиво земеделие ", " Туризъм, развиван по резистентен метод " и " Зелени нововъведения ". Идеите на претендентите бяха оценени от експертно жури, което избра общо 12 започващи компании (виж карето), финалисти в " Предизвикателството ". На формалното събитие по награждаването Цветелина Бориславова, ръководител на надзорния съвет на БАКБ, разяснява, че всички финалисти ще продължат да получават менторска поддръжка за развиване на концепциите им и след надпреварата.
Сабина Максимова и Божидар Максимов (отляво) от " Зера "

Фотограф: Юлия Лазарова
Големият победител в конкуренцията Streebl цели да симулира хората в града да употребяват велосипедите си за напредване и да понижи риска от кражбите им. Иновативните стойки захващат колелата на няколко места, тъй че да го държат изправено и обезпечават несъмнено софтуерно заключване, което се реализира посредством карта и мобилно приложение. Компанията ще отдава стойките против месечна такса за потребление, като евентуалните клиенти са компании и огромни бизнеси. Фокус на бизнесмените е българският пазар, като по-късно ще се насочат и към Западна Европа, а финансовата премия от 20 хиляди лева ще употребяват да развият продукта си.
Мина Варджева от " Заралийска работилница "

Фотограф: Юлия Лазарова Още по тематиката
Adidas търси новаторски софтуерни решения в първия си хакатон в София

Крайният период за кандидатстване е 10 май
19 апр 2018
Бизнесът с очила за тонус на българската " Новалоджи "

Компанията на Александър Димитров и сръбските му сътрудници създава очилата Ayo за превъзмогване на часова разлика, възстановяване на съня или за енергизиране
8 апр 2018
Класиралият се на второ място стартъп " Зера ", който получи премия от 3 хиляди лева, се бори против замърсяването на околната среда, като предлага сурогат на пластмасовите чаши за еднократна приложимост. Компанията обезпечава чаши за многократна приложимост, направени от неръждаема стомана, на всеобщи събития. Заедно с това предлага и услуга по брандирането им, логистиката и измиването им след приложимост.

На трето място приключи планът " Заралийска работилница ", който цели да образова повече хора в преработката на мляко и млечни артикули. За задачата създателите провеждат занаятчийски образования и демонстрации на производството на кашкавал, сирене, масло, кисело мляко и други, като в допълнение научават участниците и по какъв начин да разграничават качествените артикули на пазара. Проектът получи поддръжка от 2 хиляди лева и менторска поддръжка за по-нататъшното му развиване. Финалистите в БАКБ " Предизвикателството "

Precious plastic – компанията преработва пластмасови боклуци и ги трансформира в мебели, аксесоари и украшения за дома или офиса.

Airlief – за битка с мръсния въздух, екипът основава маска за дишане с персонализиран дизайн и вентилатор, която се ръководи през мобилно приложение.

Vinghen Cycle – стартъпът проектира и създава електрически тротинетки и колела, както и аксесоари за тях, с които клиентите да персонализират продуктите си.

E-business cards – създава електронни визитни картички, които трансферират контакта на притежателя им, допирайки я до мобилно устройство.

" Запечатано с обич " – екипът отглежда плодове и зеленчуци създава биосладка и лютеници по домашни предписания.

My spirulina – започващата компания създава и продава прясна паста от суперхраната спирулина.

Mobile steam carwash – създава технология за разчистване на коли посредством пара и без препарати, употребявайки малко количество вода.

Farmlacers – компанията създава приложение, през което хората елементарно да намират експерти, които да извършат мечтани от тях култивиран услуги.

Happy snails – създателите целят да изградят, развият и ръководят плантация за развъждане на охлюви.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР