Общо 11 наказателни постановления е издала Дирекцията за национален строителен

...
Общо 11 наказателни постановления е издала Дирекцията за национален строителен
Коментари Харесай

ДНСК глоби фирмите, строили Хемус незаконно

Общо 11 наказателни постановления е издала Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) за нелегално строителство в секторите 4 и 5 от автомагистрала " Хемус ", заяви пресцентърът ѝ. Това са секторите от разклона за Плевен и Ловеч до Велико Търново. Според ДНСК по тях е работено, без да има планове и без отчуждаване. Затова и строителството беше спряно.

Процедурата по противозаконното строителство стартира в края на 2021 година и началото на 2022 година Тогава бяха връчени актове за административно нарушаване на държавната компания " Автомагистрали " ЕАД и на частните строителни компании, с които тя има подписани контракти за даване на техника и материали. Това са " АБ " АД, " Парсек Груп " ЕООД, " Автомагистрали Хемус " АД и " Водно строителство Благоевград " АД.

Сега на сдруженията са връчени идващите документи по процедурата за противозаконен градеж. С тях се постановат наказания за нелегално строителство. В известието на ДНСК обаче не е посочено на каква стойност са те. Според закона санкциите могат да са от 5000 до 50 000 лв..

Фирмите имат 14-дневен период за обжалване на глобите. По информация на Mediapool част от тях към този момент водят каузи и по административните актове, издадени в края на предходната и началото на тази година.

По закон, в случай че в последна сметка актовете на ДНСК влязат в действие, към този момент издигнатите без план сектори на " Хемус " би трябвало да бъдат отстранени. За да не се случи това, са нужни законови промени.

В края на предходната година служебният районен министър Виолета Комитова и шефът на държавния строителен надзор Влади Калинов оповестиха, че за сектори 1, 2 и 3 (с обща дължина 51 километра) от автомагистрала " Хемус " са подписани контракти със период за осъществяване 2024 година, на 4, 5 и 6 има нелегално строителство без нужните позволения, а 7, 8 и 9 даже не са с конкретизирано трасе.

При инспекциите беше открито, че се правят строително-монтажни работи, в това число ровове, диги, пътни кревати и уреди на секторите. Те са осъществени в парцели държавна, общинска и частна благосъстоятелност, за които производствата по отчуждаване не са завършили.

Покрай градежа на " Хемус " се завихри и различен скандал. Разследване на Министерство на вътрешните работи сподели, че стотици милиони от предплатено платените средства за построяването на автомагистралата са отишли за покупката на първокласни хотелски комплекси и под формата на дивиденти в персонални сметки в Обединените арабски емирства(ОАЕ), а не в строителството на аутобана. Схемата е с преводи първо към строителни компании, по-късно това към сдружения, регистрирани на малоимотни хора, и по-късно парите са теглени на каса.

За парите, отпускани за " Хемус ", има и едно дело. То е за пране на пари. Единственият обвинен по него е някогашният футболен арбитър Борислав Колев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР