Общо 109 641 880 лв. допълнителни разходи по бюджета на

...
Общо 109 641 880 лв. допълнителни разходи по бюджета на
Коментари Харесай

Донев дава 109 млн. за ракети, взима ги от МиГ-овете

Общо 109 641 880 лева спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата, отпусна през днешния ден държавното управление. Те ще са за сметка на парите, планувани за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и муниции, в това число  обезпечаване на употребата на самолети МиГ-29.

С друго решение пък кабинетът утвърди плана за капиталов разход за придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на многофункционалните модулни патрулни кораби.

" Зенитните управляеми ракети са главно въоръжение на корабите, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморски сили. Противовъздушната защита на корабите се обезпечава извънредно дейно посредством потребление на зенитни управляеми ракети, чиято зона на влияние разрешава бързо противопоставяне на закани на огромни дистанции и с висока акуратност. Зенитните управляеми ракети са главно средство за поразяване на противниковите средства за въздушно нахлуване ", оповестяват от Министерски съвет.

През август държавното управление позволи на Министерството на защитата да купи от шведската компания “Сааб ” ракети RBS-15 Mk3 за двата нови бойни кораба, които страната ни поръча на немската корабостроителница “Люрсен ” през 2020 г. 

Те бяха закупени без въоръжение, до момента в който министър бе Красимир Каракачанов, с цел да може цената им да се вмести в в началото плануваните 1 милиарда лева с Данък добавена стойност.

Първият съд към този момент се строи във Варна и би трябвало да бъде предаден на военноморските сили през 2025 година Вторият би трябвало да е издигнат и пуснат на вода година по-късно.

Въоръжението за двата нови бойни кораба обаче ще коства още сред половин и един милиард лв., предвижда през лятото на 2021 година тогавашният длъжностен министър Георги Панайотов.

Министерството на защитата разгласява 17 спецификации на търсените оръжия още през април. Тогава стана ясно и че флотът възнамерява да закупи неустановен брой противокорабни ракети RBS-15 Mk3, които се създават от шведската компания “Сааб ” и немската “Диел ”. Шведите са определени от “Люрсен ” и за интегратор на оборудването на двата нови кораба. Техни ще са и пусковите установки за ракетите.

През юли им бе позволено и да не организират публични поръчки за въоръжението на двата кораба.

За зенитни ракети са определени френските MICA. Военните възнамеряват да закупят и два типа торпеда. Като единият може да се изстрелва и от хеликоптери. Това значи, че купените преди повече от 12 година вертолети “Пантер ” към този момент ще могат да се употребяват като бойни, откакто и те бяха купени без въоръжение, с цел да е по-ниска цената.

Търсените торпеда би трябвало да могат да поразяват цели на дълбочина най-малко 600 метра, което значи, че ще могат да се употребяват и против подводници.

Сред спецификациите има и няколко за закупуване на снаряди за 35- и 76-милиметровите оръдия на новите кораби, за подправени цели за отклонение на противокорабни ракети и за акустична отбрана против торпеда.

Още при започване на годината стана ясно, че министерството възнамерява първо да пусне спецификациите, а по-късно и публичните поръчки, с цел да може покупко-продажбите да се вършат поетапно. Това икономисва тромавата процедура за утвърждение на разноските от Народното събрание, както по закон би трябвало да се прави за всички покупко-продажби над 100 млн. лева За тези под 50 млн. лева пък не е нужно и утвърждение на Министерския съвет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР