Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма

...
Общо 1066 безработни ще започнат работа по новата национална програма
Коментари Харесай

Безработни ще бъдат наети по програма "Работа"

Общо 1066 безработни ще стартират работа по новата национална стратегия на Министерството на труда и обществената политика за повишение на заетостта в общините с висока безработица. Броят им е с над 200 повече от авансово планувания брой. Това оповестиха от МТСП, представено от Българска национална телевизия.

Програма " Работа " ще започва пилотно от 1 септември в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана, и ще се осъществя до края на годината.

Най-много безработни ще бъдат наети в общините Ружинци - 150, Хайредин - 142, Вълчедръм - 140, Бойчиновци - 98, Димово - 81, Борован - 78 и Якимово - 75. В Криводол ще бъдат обезпечени 67 работни места, в Чупрене - 56, в Брегово - 45, в Медковец - 42, в Чипровци - 38, в Макреш - 28, в Грамада - 26.

За присъединяване в програмата аплайваха 81 работодатели от частния бранш, които обявиха общо 141 места на цялостен работен ден. Всички техни поръчки са утвърдени. Най-активно се включиха работодателите от Монтана, където са декларирани 61 работни места от 34 частни предприятия. В област Враца са оповестени 44 работни места от 27 компании, а във Видин - 36 от 20 работодатели. Очакванията са част от наетите в частния бранш безработни да намерят трайна претовареност и останат на работа след привършване на програмата.

В обществения бранш са утвърдени 925 работни места. От тях 321 са за цялостен работен ден. Близо половината от поръчките от обществения бранш са за 6-часов работен ден, а 172 - за 4-часов работен ден. Длъжностите за ненапълно работно време са свързани с действия, подвластни от атмосферните условия, както и такива, ориентирани към услуги на популацията или изискващи по-тежък физически труд.

Подборът на безработните, които ще се включат в програмата, ще завърши на 30 август. Приоритетно ще се обезпечава претовареност на дълготрайно безработни, безработни младежи, както и безработни, които получават обществени помощи или са с главно и по-ниско обучение и без професионална подготовка.

Одобрените от работодателите ще бъдат назначени от 1 септември след извършено от експертите в бюрата по труда обосноваване за интензивно включване в трудова претовареност.

Финансирането на пилотния стадий на стратегия " Работа " е 2 млн. лева, които бяха обезпечени посредством оптимизация на бюджета на Министерството на труда и обществената политика.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР