Общо 105 644 здравноосигурени българи са сменили своя личен лекар

...
Общо 105 644 здравноосигурени българи са сменили своя личен лекар
Коментари Харесай

Над 100 хиляди смениха личния си доктор

Общо 105 644 здравноосигурени българи са сменили своя персонален доктор през юни, тъй като не са удовлетворени от него или са се преместили да живеят на ново място. По закон тази промяна може да става на всеки шест месеца. През лятото пораства делът и на тези, които поради контракти за сезонна трудова претовареност са избрали нов персонален доктор в мястото, в което ще обитават. Около една трета от тези българи са в столицата и две области на страната, съгласно данните на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Най-много са те в София-град - 25 397 души. След тях са Пловдив - 2735, и Варна - 8487.

Съвсем ниска е интензивността в Бургаска област. Едва 6352 от пациентите са сменили през юни персоналния си доктор в случай, че общо 409 963 имат персонален доктор, от които 333 000 са здравноосигурени.

Ниска е интензивността и в Шуменска област. Само 2750 пациенти са смениха персоналния си доктор в средата на годината. Най-много са избралите нов общопрактикуващ доктор в община Шумен - 1072-ма, а минимум в община Каспичан - 47 души.

През последните години се следи наклонност към понижаване броя на хората, които желаят да сменят персоналния си доктор.

Извън регламентираните в закона периоди срокове - през юни и декември, здравноосигурените лица също могат да осъществят нов избор на персонален доктор при смяна на сегашния си адрес или при преустановяване на контракта на досегашния им персонален доктор. Когато здравноосигурено лице обитава в друго обитаемо място за интервал от един до пет месеца, би трябвало да направи краткотраен избор на общопрактикуващ доктор на мястото, отвън непрекъснатото си местоживеене.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР