Общо 10 993 устройства за машинно гласуване (от 12 837

...
Общо 10 993 устройства за машинно гласуване (от 12 837
Коментари Харесай

На изборите на 2 октомври ще гласуваме с почти 11 хиляди машини

Общо 10 993 устройства за машинно гласоподаване (от 12 837 в владеене на българската държава) ще бъдат употребявани за предварителните парламентарни избори на 2 октомври, разгласи Централната изборна комисия (ЦИК). Бройката е избрана на база предварителни изборни описи в страната и чужбина и може да претърпи смяна, утичниха от комисията. В изборните секции и в страната, и в чужбина, в които на предходните избори са дали своят вот над 349 души, ще има и втора машина за гласоподаване. Това значи, че съгласно предварителните изборни описи от всички 9363 секции в страната, в които ще има машинно гласоподаване, в 1108 ще има по две машини. Извън страната от общо 289 с машинно гласоподаване в 233 ще бъдат сложени по две машини.

Част от устройствата ще бъдат предоставени на общините за обучителна акция, като ЦИК към този момент разполагат с информация колко машини би бил нужен за всяка община, стана известно още от брифинга на комисията.

Говорителят ѝ Цветозар Томов заяви, че досега са подадени малко над 18 хиляди заявки за гласоподаване отвън страната. По думите му броя е по-малка спрямо изборите през 2021 година поради понижената мотивация подбудена от смяната в Изборния кодекс, която разрешава автоматизирано отваряне на секции там, където на предходни избори са дали своят вот повече от 100 души. Той прикани граджаните да подават заявки, защото това улеснява процеса по основаване на предварителни описи и гласуването в самия избирателен ден.

По-рано през днешния ден Министервото на външните работи разгласи, че за разлика от изборите през 2021 година този път гласоподавателите в чужбина няма да могат да гласоподават, в случай че валидността на документите им за идентичност е изтекла. Досега това беше допустимо и уредено посредством Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, който действаше по време на пандемията от COVID-19. С анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура през април т.г. към този момент няма да бъде допустимо упражняването на правото на избор с невалидни документи.

Към момента българската страна е получила позволение от 48 страни за осъществяване на избори на тяхна територия. Все още се чака позволение от три страни - Гърция, Италия, Канада. В Чехия пък ще бъде открита секция единствено в българското посолство в Прага, поради което от Министерството на външните работи (МВнР) оповестиха, че обмислят да образуват три секции в задачата.

За момента в Украйна не се планува разкриване секции, само че от ведмоството оповестиха, че вършат действия за наново разкриване на българско посолство в Киев. Ако това се случи, секции за гласоподаване ще има и там.
Зад граница ще се гласоподава с 523 устройства за машинно гласоподаване в 289 секции, като в 233 от тях ще има по две машини. Министерството на външните работи ще би трябвало да провежда превоза на устройствата, откакто Централната изборна комисия (ЦИК) изиска това от него. Най-много ще бъдат доставени до Турция - 214 и Англия - 68.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР