Общо 1 080 888 лв. са били разходите на резиденция

...
Общо 1 080 888 лв. са били разходите на резиденция
Коментари Харесай

Резиденция „Бояна“ пустее, но ни струва над милион годишно

Общо 1 080 888 лева са били разноските на резиденция “Бояна ” за отопление, вода и електрическа енергия. В същото време там няма наематели отвън имащите по закон право президент и министър председател. “Към сегашния миг няма подписани контракти за наем за настаняване в обекти на комплекс “Бояна ”, предоставени за прилагане и ръководство на Министерския съвет ”.

Във вила “Калина ”, която е част от резиденцията, към този момент втори мандат живеят президентът Румен Радев и брачната половинка му Десислава. Преди тях нейни жители бяха Георги Първанов, Петър Стоянов и Желю Желев. Единствено изключение направи Росен Плевнелиев, който през мандата си като президент от 2012-а до 2017 година не пожела да напусне личния си дом.

В “Бояна ” отхвърли да се реалокира и последният постоянен министър председател Кирил Петков. През 2020 година пък тогавашният министър председател Бойко Борисов се оплака от съседството си с Радев, който пускал дрон доста покрай къщата му.

“Президентът Радев мина границите и си разрешава да подвига дрон и да ме снима. И като кажа на защитата, че ще го смъква този дрон, той го прибира. Докарва ми го пред терасата, пред входа. Аз персонално споделям, че той ме следи с дрон ”, сподели Борисов тогава.

Той обаче не обитаваше действително премиерската вила непрекъснато, а неведнъж нощуваше в личната си къща в Банкя. Като министър председатели Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков също не употребиха “Бояна ” за дом.

През лятото на 2020 година в “Бояна ” се нанесе и основният прокурор Иван Гешев. Той живя в Дом 5 до 1 октомври 2021 година, като за задачата плащаше по 100 лева за нощувка. Той бе първият представител на правосъдната власт, настанен в държавен парцел, осведоми “24 часа ”, базирайки се на информация от Министерски съвет.

“Аз пребивавам в държавен парцел по рекомендации на всички служби за сигурност. Като фамилията ми заплаща наем на пазарни цени ”, разяснява през август 2020 година Гешев.

Именно в Дом 5 е юридически и последният ремонт в резиденцията. “Последният настоящ ремонт на здания в комплекс “Бояна ” е осъществен през 2020 година на обща стойност 297 653, 39 лева, представляващ осъществяване на ремонт на пространства и съоръжения в Дом 5 ”, споделят от държавното управление.

Последният главен ремонт на здания пък “е осъществен през 2017 година на обща стойност 6 555 748,17 лева, включващ осъществяване на строително-ремонтни работи на постройката и на част от сградните съоръжения с въвеждане на енергоефективни ограничения за Дом 2 ”, споделят още от държавното управление. Този ремонт бе поради председателството на България на Съвета на Европейски Съюз при започване на 2018 година Резиденцията и НДК бяха главните здания, в които се организираха събитията по него.

Дом 2 е и единственият отворен за нощувка на жители, защото се употребява като хотел. Той дружно с домове 5, 6, 7 и 8 разполагат със 190 кревати. Има президентски жилища, бизнес и елементарни жилища, както и стаи.

Ресторантската част пък разполага с 200 места. Базата има огромна конферентна зала и три по-малки. А също 1000 дка парк, състезателен комплекс, басейн и фитнес.

Освен формалните държавни и държавни мероприятия Дом 2 постоянно приема и националните ни тимове по разнообразни спортове, както и конгреси на редица компании.

Правителствените делегации на непознати страни пък отсядат в Дом 3. Тази постройка е издигната през 1951-1952 година Това е и мястото, където е живял Вълко Червенков. Върху нея е построена часовникова кула по сходство на тази в Трявна по искане на Тодор Живков.

Настаняването на делагации там се поема от българския бюджет. За сходни неща, само че и за разнообразни мероприятия, които властта провежда в “Бояна ”, резиденцията дава 30% отстъпка. Чуждите делегации обаче рядко употребяват “Бояна ” след 2000 година, когато Дом 2 отваря порти и за елементарни хора.

За най-престижен се счита апартамент А-32. Той се разполага на към 280 кв. м в южното крило на третия етаж и има хол с столова, кабинет, кухненски бокс, две спални, две бани близнаци и гримьорна. Според архивите там са нощували кралицата на Дания Маргрете II, както и шведският крал Карл XVI, испанският крал Хуан Карлос и даже Далай Лама.

Нощувка за елементарен човек в източното крило на Дом 2 в този момент коства 170 лева за стая с едно легло, излиза наяве от оповестените в интернет цени. За дълъг престой или уикенд (минимум 3 нощувки) тя пада на 130 лева Едва 20 лева по-скъпа е нощувката в разкош стая със спалня. 240 лева излиза дребният апартамент с една спалня и хол, а 280 лева в огромния, който към този момент има две пространства за спане. Най-скъп е президенският апартамент – 410 лева, а за дълъг престой или за уикенд по 330 лева на нощувка. Настаняването на деца до 12 година е гратис.

Малко по-евтино е да се отседне в западното крило на Дом 2. Там цената на президентския апартамент е с 10 лева по-ниска. Същото важи и за останалите стаи и жилища. Има и предложения при групови визити от най-малко шестима души.

Стойността на резиденцията е 26 млн. лева, стана ясно от публичната поръчка за застраховането ѝ, оповестена през декември 2022 година А единствено пералнята към нея е оценена на стойност от 265 000 лева

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР