Общността на почитателите на класиката във Варна се ориентира бързо

...
Общността на почитателите на класиката във Варна се ориентира бързо
Коментари Харесай

Днес започва един от върховите проекти на Музикалното Варненско лято

Общността на феновете на класиката във Варна се ориентира бързо в специфичните моменти от програмата на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ 2018 и към този момент съвсем изцяло изкупи билетите за трите концерта от амбициозния план Интеграл на Сонатите за пиано и цигулка на Бетовен. Това ще бъдат три запаметяващи се вечери в Градската художествена изложба, където по концепция на проф. Минчо Минчев ще свирят 14 блестящи български музиканти – цигулари и пианисти със международна кариера.  

Поредицата отварят през днешния ден от 19 часа Мила Георгиева, Албена Данаилова и Гергана Гергова, които ще изпълнят Сонати за пиано и цигулка 2, 5 и 9 дружно с именитата пианистка Пламена Мангова. И трите цигуларки са  ученички на най-големите в музиката и развиват сполучливи кариери по международните подиуми. 

Албена Данаилова е потомствен музикант, получил музикалното си обучение в академиите на София и Рощок. Печели състезания и работи като концертмайстор на Лондонската филхармония и първа цигулка на Баварската държавна опера. През 2008 година Влиза в историята като първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера. 

Пътят на Мила Георгиева в музиката стартира от 4-годишна възраст. На 9 година към този момент свири в дует с Минчо Минчев. Учи цигулково майсторство при него, както и при знакови фигури като Ифра Нийман и Дороти Дилей и прави международна кариера, която продължава и сега.   

И друга известна ученичка проф. Минчо Минчев от Есен - Гергана Гергова, ще взе участие в първата вечер на Интеграла. Концертмайстор на симфоничните оркестри на Люцерн и Мадрид, тя е гостувала с концерти в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. 

Именитата пианистката Пламена Мангова ще бъде на рояла в този първи концерт. Самата тя стартира пътя си с поредност награди на интернационалните състезания и дебют в Парижкия спектакъл " Шатле ", откъдето потегля и нейния извънредно сполучлив път по международните подиуми. 

Интегралът Цигулковите сонати на Бетовен продължава на 9 юли, когато още веднъж в залата на Градската изложба, ще се изявят едни от най-младите звездни очаквания в българската музика Кристиан Георгиева, Лия Петрова, Велислава Танева и Йоанна Каменарска в партньорство с пианистките Виктория Василенко и Христина Танева. 

Финалната третата сонатна вечер е на 12 юли с класата на Светлин Русев, Николай Минчев и пианиста Евгени Божанов, когато фестивалната аудитория ще види и своя любимец проф. Минчо Минчев. 

Поради огромния интерес към заключителния концерт на 12 юли уредниците ще конфигурират огромен екран в двора на Галерията и по този начин още 120 души ще могат да съпреживеят онлайн осъществяванията на обичаните виртуози. 

Началото на трите сонатни вечери е от 19 часа. 

Билети от Касата на ФКЦ. Цени на билетите от 5 лева Билети за възпитаници, студенти и пенсионери – 2 лева. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР