Общият законопроект за промени в Конституцията е подписан от 166

...
Общият законопроект за промени в Конституцията е подписан от 166
Коментари Харесай

ПП-ДБ: Във висока степен гарантирахме мнозинството за конституционните промени

Общият законопроект за промени в Конституцията е подписан от 166 депутати, стана ясно на брифинг на „ Продължаваме Промяната – Демократична България “. Законопроектът беше импортиран по-рано през днешния ден в деловодството на Народното събрание от представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, напомня Българска телеграфна агенция.

Христо Иванов от ПП-ДБ напомни, че предходната неделя от групировката показаха пакет от хрумвания. На база на него и на другите концепции и законопроекти, които сътрудниците от ГЕРБ и от Движение за права и свободи бяха изработвали, в конституционна комисия беше взето решение да се потърси обединяване на тези текстове в един, изясни Иванов. Той добави, че тази работа е била свършена, вследствие на което беше импортиран законопроект, който е подписан от 166 народни представители от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, с което по думите му се подсигурява в една висока степен съществуването на болшинство за прокарването на тези хрумвания.

Иванов уточни, че законопроектът сплотява хрумвания, свързани на първо място със правосъдната промяна. Предвижда се Висшият правосъден съвет (ВСС) да се раздели на две с пропорции, които обезпечават както съблюдаване на интернационалните стандарти във връзка с независимостта на съда, т.е. огромно болшинство съдии определени от съдии, само че и опазване на парламентарна квота в съдийския съвет, и прокурорски съвет, в който има значително болшинство на парламентарните членове, с което се подсигурява социална отчетност, изясни той. В доста висока степен се понижават пълномощията на основния прокурор, с което се ликвидира тази позиция като център на неофициална власт и квази политически състезател. В тези текстове има някои нюанси по отношение на това, което беше показано в неделя, само че като цяло ние сме задоволени в доста висока степен, добави Христо Иванов.

Много съм благополучен, че с ГЕРБ и Движение за права и свободи се обединихме по тематиката, че 24 май би трябвало да бъде националния празник на България и това да бъде заложено в Конституцията, съобщи Кирил Петков от ПП-ДБ. По думите му с избора на 24 май се слага акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ означи, че сърцевината на законопроекта е правосъдната промяна. От години работим по тази тематика и се радваме, че успяхме да активизираме болшинство в Народното събрание за поддръжка на тази смяна, разяснява той.

По думите му във връзка с служебното държавно управление са намерили доста надеждна форма за образуването му. При постоянното държавно управление Народното събрание избира претендент за министър-председател и по негово предложение се избира състава на държавното управление, по тази причина ние предлагаме при служебните кабинети президентът да си избере за претендент за министър-председател едно лице от трите - ръководителя на Народното събрание, шефа на Българската национална банка или ръководителя на Върховния касационен съд, и по предложение на този претендент за министър председател към този момент да бъде образуван самия Министерски съвет, изясни Атанасов.

Във връзка с коментара на президента Румен Радев, че планът за промени в Конституцията на ПП-ДБ е юридически необразован и политически циничен, Атанасов съобщи: „ Да беше оповестил своя план, да прочетем нещо юридически грамотно “.

Никола Минчев от ПП-ДБ сподели, че се вкарва опцията всеки жител да може да се обърне към Конституционния съд, когато смята, че негови права и свободи, закрепени на конституционно равнище, са нарушени. Предвижда се филтърът за допустимост да бъде организиран на законово равнище.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ означи усилването на функционалностите на Инспектората на Съдебната власт.

„ Ние сме били съперници с Движение за права и свободи и ГЕРБ, в това число по тези тематики. Това, че през днешния ден съумяхме да намерим единодушие, се дължи на сериозна еволюция, която не се е случила за една седмица или за няколко месеца “, разяснява Христо Иванов. По думите му става въпрос за дълъг развой, в който всеки е извървявал своя път. За нас е значимо, че всички съществени упования на българското общество и на интернационалните ни сътрудници и стандарти са залегнали в този законопроект, сподели още той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР