Общият размер на Puzl CowOrKing в София достига 7 хил.

...
Общият размер на Puzl CowOrKing в София достига 7 хил.
Коментари Харесай

Puzl CowOrKing: Сега в София, скоро и в Будапеща

Общият размер на Puzl CowOrKing в София доближава 7 хиляди кв.м

[Puzl CowOrKing] Най-голямото споделено работно пространство в България възнамерява да се разрасне в района.Екипът към този момент се е спрял на две местоположения с обща повърхност от 12 хиляди кв.м.Общата инвестиция в новото пространство ще бъде сред 15 и 20 млн. евро, които ще се финансират от набиране на капитал и заеми. Четири години след основаването на най-голямото споделено работно пространство в България и района и едвам няколко месеца след пoредното му разгръщане екипът на Puzl CowOrKing стартира работа по откриването на първата си локация в чужбина. Компанията избира да стартира разрастването си от Будапеща, като за задачата ще търси дялово и дългово финансиране за сред 15 млн. и 20 млн. евро, с които да закупи и реновира пространство там. Плановете на екипа са през идващите години да открият споделени пространства и в други страни от Централна и Източна Европа.

Първи стъпки отвън граница

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От години екипът на Puzl CowOrKing има предпочитание да излезе на непознати пазари и всички споделени пространства да бъдат свързани през обща онлайн платформа, където бизнесмените да могат елементарно да обменят познания и опит между тях. След обстойни изследвания на разнообразни пазари от Централна и Източна Европа те вземат решение да стартират разрастването си от Будапеща. " Направихме разбор на водещите градове в района по основни параметри за нашия бизнес. Сред тях са положението и размера на IT и стартъп екосистемата, цифровата инфраструктура, ангажираността на държавното управление и общината в екосистемата, стандартът на живот, транспортна инфраструктура и положението на имотния пазар ", разяснява пред " Капитал " съоснователят на пространството Тибо Тетинджер.

За първия Puzl CowOrKing в чужбина екипът се е спрял на две местоположения с обща повърхност от 12 хиляди кв.м. По думите им сега правят дю дилиджънс и на двете места. За наематели споделеното работно пространство в Будапеща още веднъж ще таргетира бизнесмени и компании от IT промишлеността. " IT екосистемата там сигурно е по-голяма и по-развита от тази в София, само че обратно на упованията, пазарът на споделени пространствата сега е доста по-малък ", споделя Тетинджер. Сред главните играчи в Будапеща са фирмите Regus, HubHub и NewWork.

По думите на екипа общата инвестиция в новото споделено пространство ще бъде сред 15 и 20 млн. евро. За разлика от бизнес модела в България, при който компанията наема пространствата, в Букурещ парите ще бъдат вложени в покупката на мястото и реновирането му, залагайки на познатия промишлен дизайн. Проектът ще се финансира в няколко стадия, първият от които на стойност 10 млн. евро. " Финансирането ще бъде микс от дялова инвестиция и частни заеми. Заемите се оферират с рента от 8% за интервал от 6 години ", прецизира Тетинджер. Набирането на нужния капитал ще се случи през записаната във Англия компания Puzl Web, притежател на пет български сдружения, през които се ръководи споделеното работно пространство в София. " Имайки сдружение във Англия, можем да работим с конвертируеми заеми, които в България не са толкоз сигурни ", изяснява той.

Основният екип на Puzl CowOrKing ще остане позициониран в София, а според от размера на пространството в Будапеща ще бъдат наети хора там, които да го ръководят. " Вероятно ще стартираме с трима души на място, като проектът е това да са хора, дейна част от тамошната екосистема ", добавя съоснователят. Въпреки че фокус на Puzl CowOrKing за момента остава отварянето на пространството в Будапеща, екипът има за цел да се нарежда и в други страни от Централна и Източна Европа. По думите им към този момент имат набелязани здания в Белград, Букурещ и Виена.

Екипът на компанията към този момент наброява близо 30 души в София

[Puzl CowOrKing]
Хронология на разрастването

Тибо Тетинджер и Антон Стратиев основават Puzl CowOrKing през 2015 година, като задачата им е към споделеното работно пространство да се образува цялостна предприемаческа екосистема в IT региона. За място избират бизнес център " Витоша ". Първото помещение, което ремонтират и стартират да отдават чартърен, е с повърхност 800 кв.м. Наричат го The Space, където оферират офиси за по-големи екипи и обособени работни места.

Интересът към пространството затвърждава капацитета на концепцията им и половин година по-късно отварят помещението The Factory, с което Puzl CowOrKing удвоява площта си в център " Витоша ".

През април 2017 година екипът на пространството отваря третия и до тогава максимален офис - 1000 кв.м, наименуван The Extension. Най-голямото разгръщане на пространството обаче се случва тъкмо година по-късно, когато екипът показва мястото The View. На последния етаж от център " Витоша " мястото дава 360-градусовата панорама, а в своите 2500 кв.м може да побере 150 души. Впоследствие екипът прави уголемение на The Space, а през лятото тази година открива и новото пространство Puzl CoCafé. Мястото съставлява самобитно кафене и бар и може да се употребява с изключение на за споделен офис и за работни срещи и за осъществяване на разнообразни видове събития.

За да се оправи с ръководството на пространството, екипът на Puzl CowOrKing наброява към този момент близо 30 души. Миналата година пък от мениджърската си позиция се отдръпна единият от съоснователите, Антон Стратиев. Въпреки това той остава вложител в компанията, като в българския и английския търговски указател като главен автентичен притежател на Puzl Web е посочен Тетинджер.

За четири години най-голямото споделено работно пространство в района се разраства шест пъти, като инвестицията досега се равнява на 2 млн. евро. С разширенията общият размер на Puzl CowOrKing доближава 7 хиляди кв.м, които побират над 650 души. Към момента в пространството се обитават близо 100 компании, измежду които Viber, Besco, BVCA, LauncHub и TaxiMe, а непрекъснатите наематели са общо 600. Пазарът на споделени пространства

Седем години след откриването на първото споделено работно пространство в София, betahaus, на този пазар в столицата към този момент има над 20 играча. Последната година и половина бе дейна в откриването на нови местоположения, в това число и във формата на бутикови офиси с по-малък брой работни места. Като част от екзотиката в София към този момент има и споделен офис, в който работещите съжителстват с котки.

В сектора се чака вълната с отваряне на нови обекти да продължи с бъдещото включване на плановете на " Славянска сказка " и на притежателя на " Еконт " Николай Събев в центъра на София. На пазара се приказва, че WeWork също е проучвал стъпване в София преди злощастното IPO това лято и това е показателно за интереса от страна на огромните интернационалните играчи в този бизнес.

Причината за това е, че пазарът към момента се счита за надалеч от точката си на засищане. От по-големите споделени работни пространства регистрират съвсем цялостна запълняемост на пространствата, освен това при растеж на цените по отношение на миналогодишните приблизително с 10 - 20%.

" Много хора смятаха, че и това е балон, само че се оказва, че това е един постоянен пазар и няма никакви индикации, че растежът ще спре ", разяснява Методи Терзиев, който управлява betahouse. По думите му последните трендове в бранша следват смяната в профила на клиентите, които търсят услугите на споделения работен офис. " Към нас към този момент се насочват екипи на компании. Тоест надалеч аудиторията не е формирана единствено от стартъпи и фрийлансъри, а има от ден на ден корпоративни клиенти. Например интернационалните марки, които отварят първия си офис в България, или български компании, които имат бизнес на открито. "

Новият вид клиенти подписват по-дългосрочни контракти за прилагане на споделеното работно пространство и постоянно търсят самостоятелен офис, ползвайки по едно и също време с това общите пространства като зали за срещи, кухня, стаи за отмора. Това постанова преустройства в съществуващите обекти и особено обмисляне при отварянето на нови местоположения.

Нарастването в броя на корпоративните клиенти се изяснява и с това, че споделените офис пространства оферират преференциална опция на общоприетите офиси - в случай че при тях заплащането е на квадратен метър плюс такса за употребените услуги, при споделените пространства се заплаща на човек, заемащ работно място, като в цената са включени прилагане на всички запаси на офиса, в това число безвъзмездни питиета. Договорите се подписват за месец и при напредък на бизнеса на дадена компания тя елементарно може да купи още едно място в залата.
По текста работи и Гергана Михайлова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР