Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над

...
Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над
Коментари Харесай

Баневи присвоили над 1,5 млн. лв. чрез Полимери

Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лв., а общият размер на вредата, нанесена на фиска е над 500 000 лв.. Това заяви наблюдаващият делото прокурор Мария Дойчева по време на брифинг в Спецпрокуратурата във връзка досъдебното произвеждане към следствието на активността на цех „ Полимери " АД и задържането на семейство Баневи в Ница. " Освен за сдружението по смисъла на член. 321, алинея 6 от Наказателно-процесуален кодекс, на господин и госпожа Баневи са повдигнати обвинявания за заграбване и данъчни закононарушения в интервала 2010-2011 година ", посочи тя.

Семейство Баневи са получавали парите от активността на „ Полимери " по сметки на други, следени от тях сдружения, изясни още Дойчева. „ В обвиняванията не са включени апортите. По схемата за заграбване ще продължи да се работи в този момент, откакто сме намерили откраднатите документи, укрити от сем. Баневи в някогашен офис на техни сдружения в гр. Варна ", посочи тя.

Дойчева изясни, че „ Полимери " има голям брой развити пазари в чужбина, като на контрагентите е казвано да внасят парите за закупените артикули не по сметка на „ Полимери ", а по сметки на други, следени от сем. Баневи сдружения. „ Вторият метод е взимане на ръка на суми от касата на предприятието при приватизиране на същото ", изясни прокурор Дойчева.

Тя уточни, че сдружението не развива дейна комерсиална активност от 2010 година, само че до 2012 година то има все някаква комерсиална активност. „ Данните за осъществявани закононарушения са от свидетелски показания, които в този момент ще засечем със счетоводната документи. Работата по случая е почнала след сигнализираща информация, пристигнала предишния месец в Спецпрокуратурата. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната каузи по този случай. Обединили сме 4 от тях, възобновили сме ги. Те са били спрени от прокурори – едно е в Окръжна прокуратура – Варна, две в Софийска градска прокуратура и едно висящо в Софийска районна прокуратура, което не е спряно. Делата са били спрени поради това, че не е било открито кой е причинител ", изясни още тя.

Обект на следствие са голям брой приватизирани предприятия, сподели още прокуро Дойчева. „ Обект на следствие са „ Елма-Троян ", което е било източено преди да бъде източено „ Полимери " и по същия метод е било нарязано за скрап преди да бъде оповестено в неплатежоспособност. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скрап, само че е бил продаден на КТБ през 2012 година. Става дума и за други предприятия, за които в хода на работата ще излязат документи ", посочи тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР