Общият растеж на българския износ е отрицателен за втори пореден

...
Общият растеж на българския износ е отрицателен за втори пореден
Коментари Харесай

Българският износ намалява за втори пореден месец

Общият напредък на българския експорт е негативен за втори следващ месец тази година. Данните Национален статистически институт за ноември демонстрират, че експортът понижава с 0,5% на годишна база. Най-голям спад през 2019 година бе регистриран през юни - с 5,2%, а през октомври бе следен спад от 0,8%. Подобно на октомври, общият експорт е намалял главно поради експорта ни към трети страни, където Национален статистически институт регистрира спад от 7,5% по отношение на ноември 2018 година Износът към Европейски Съюз нараства с 2,7% на годишна база.

Общият импорт на артикули за ноември също понижава с 8,9% на годишна база. Вносът от трети страни се намалява доста на годишна база с 29,7%. Импортът на артикули от Европейски Съюз се усилва с 3%.

За интервала януари-ноември 2019 година към страни отвън Европейски Съюз са продадени български артикули за 17,5 милиарда лева, което е с 4,5% по-малко. Основни сътрудници на България при износа на артикули за трети страни остават Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Северна Македония, които образуват малко над 50% от експорта. Общото нарастване на експорта (ЕС и трети страни) общо за 11-те месеца на тази година е в размер на 3,7%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР