Общият показател на бизнес климата през октомври 2020 г. нараства

...
Общият показател на бизнес климата през октомври 2020 г. нараства
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява с 0,5 пункта през октомври

Общият индикатор на бизнес климата през октомври 2020 година нараства с 0,5 пункта по отношение на предходния месец. Подобрение на стопанската обстановка е записано в строителството, търговията на дребно и бранша на услугите, до момента в който в индустрията индикаторът се намалява, осведоми Националният  статистически институт (НСИ).

През октомври бизнес климатът в индустрията понижава с 1,3 пункта по отношение на септември вследствие на по-умерените упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Анкетата записва усъвършенстване в мненията им за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2,4 пункта и доближава 72,8%, като предвид на предстоящото търсене през идващите месеци се планува остатък от мощности. Основните фактори, затрудняващи предприятията, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене от чужбина и незадоволителното търсене от страната.По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са те да запазят своето ниво през идващите три месеца

В строителството бизнес климатът се повишава с 0,6 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Настоящата строителна интензивност се прави оценка като леко нараснала, а и упованията им за активността през идващите три месеца са удобни. През последния месец анкетата регистрира и понижение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията, Несигурната икономическа среда остава главната спънка за развиването на бизнеса, следвана от дефицита на работна мощ и конкуренцията в сектора. Относно продажните цени строителните бизнесмени плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се усилва с 1,3 пункта вследствие на оптимистичните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца също се усъвършенстват. Несигурната икономическа среда продължава да е главният фактор, объркващ активността. Регистрирано е и повишаване на негативното въздействие на фактора „ незадоволително търсене “, който измества на трето място усложненията, свързани с конкуренцията в сектора. Търговците на дребно чакат продажните цени да запазят своето ниво през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът нараства с 3,4 пункта, което се дължи на удобните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Същевременно се следи известно усъвършенстване и в упованията им във връзка с търсенето на услуги през идващите три месеца, което обаче няма да е съпроводено с в допълнение наемане на личен състав. Най-сериозните усложнения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, незадоволителното търсене, факторът „ други “ и конкуренцията в сектора. Относно продажните цени в бранша на услугите мениджърите плануват те да останат без смяна през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР