Общият показател на бизнес климата през април 2020 г. намалява

...
Общият показател на бизнес климата през април 2020 г. намалява
Коментари Харесай

Рязко влошаване на бизнес климата през април

Общият индикатор на бизнес климата през април 2020 година понижава с цели 41,7 пункта по отношение на предходния месец в изискванията на изключително състояние в страната. Това е с с 37,0 пункта под дълготрайната междинна стойност за последните 10 година и  с 4,4 пункта над дълготрайния най-малко, маркиран през февруари 1997 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес анкетите на Национален статистически институт демонстрират утежняване на стопанската обстановка във всички следени браншове

Бизнес климатът в индустрията се намалява с 31,8 пункта, което се дължи на песимистичните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, по този начин и за индустриалната интензивност през идващите три месеца. В същата посока са и измененията в упованията за придвижването на личния състав. През интервала януари - април 2020 година междинното натоварване на мощностите понижава с 10,1 пункта и доближава 67,9%. Според мненията на мениджърите за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, по този начин и на пазара във и отвън страните от Европейския съюз също се е влошила. Несигурната икономическа среда продължава да лимитира в най-голяма степен активността на предприятията. Последната анкета регистрира растеж и на неподходящото влияние на факторите „ други “, „ незадоволително търсене от страната “ и „ незадоволително търсене от чужбина “. По отношение на продажните цени в индустрията са регистрирани известни упования за намаляване, въпреки по-голяма част от мениджърите да плануват опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът спада с 45,6 пункта вследствие на влошените оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Според тях актуалната строителна интензивност е понижена спрямо предходния месец, като и прогнозите им за идващите три месеца са по-резервирани. Анкетата записва увеличение на броя на клиентите със закъснения в заплащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се намалява, а упованията за идващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на понижение. През последния месец се ускорява отрицателното въздействие на факторите „ несигурна икономическа среда “ и „ други “, които изместват на трето място усложненията на предприятията, свързани с дефицита на работна мощ. Относно продажните цени немалка част от мениджърите не плануват смяна, въпреки да се усилва делът на тези, които чакат намаляване през идващите три месеца

Бизнес климатът в търговията на дребно се намалява с 52,0 пункта, което се дължи на възходящия скептицизъм в оценките и упованията на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Понегативни са и прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките от доставчиците през идващите три месеца. Същевременно и упованията им във връзка с личния състав са неподходящи. Основните спънки за развиването на активността в бранша са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, като през последния месец се следи усилване на отрицателното влияние на първия фактор. По отношение на продажните цени салдото на упованията е негативен, като мениджърите, които плануват понижение, са повече от тези, чиито настройки са за нарастване.

В бранша на услугите бизнес климатът през март спада с 47,1 пункта вследствие на влошените оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Негативни са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги, което съгласно тях ще докара и до редуциране на личен състав през идващите три месеца. Несигурната икономическа среда, факторът „ други “, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса, като само при третия фактор се следи намаляване на неподходящото му въздействие. Мениджърите плануват известно понижение на продажните цени в бранша на услугите, въпреки по-голяма част от тях да не чакат смяна през идващите три месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР