Общият обем на IPO (първично предлагане на акции) в света

...
Общият обем на IPO (първично предлагане на акции) в света
Коментари Харесай

Обемът на IPO постави рекорд, надхвърляйки $600 милиарда

Общият размер на IPO (първично предложение на акции) в света тази година надмина предходния връх на фона на появяването на огромен брой " подставени компании " и високите цени на разпространение.

От началото на годината към 2,85 хиляди компании и SPAC ( Специална компания за придобиване) са направили IPO, общият размер надвиши $600 милиарда. Рекордът е строшен както в броя на транзакциите, по този начин и в размера на получените средства, написа Bloomberg. Предишният връх бе подложен през 2007 година.
 С $0 доходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света
С $0 доходи, Rivian стана третата най-скъпа автомобилна компания в света

От дебюта на Rivian на Nasdaq мина седмица и от самото начало цената на акциите се е усилва

Лидер беше американският производител на електрически коли Rivian Automotive Inc., който този месец организира IPO в Ню Йорк за съвсем 12 милиарда $.

В Азия първото място е за China Telecom Corp. с 54 милиарда юана (8,4 милиарда долара), до момента в който IPO на полския производител на електронни контролни терминали InPost SA в размер на 2,8 милиарда евро стана най-голямото в Европа.
 Volvo се приготвя за IPO, чака оценка $25 милиарда
Volvo се приготвя за IPO, чака оценка $25 милиарда

Шведската марка ще създава единствено електрически коли до 2030 година

Тези компании съумяха да се възползват от рекордно високи цени на акциите на фона на продължаващата инвеститорска интензивност подкрепена от централните банки. Възстановяването на международната стопанска система, съчетано със стимулиращите ограничения, усили корпоративните облаги.

Междувременно вниманието на регулаторите към пазара на IPO докара до известно намаляване на интензивността на покупко-продажбите със SPAC. По-строгият надзор на китайските управляващи над софтуерните компании предишното лято провокира вълна от разтърсвания на международните пазари, преустановявайки поредност от пласменти на китайски компании в Съединените щати.

Активността на вложителите на дребно и ползата към редица браншове разрешиха на някои компании доста да усилят капитализацията си вследствие на IPO. Така акциите на Rivian нарастнаха повече от два пъти през първите няколко сесии, пазарната стойност на компанията за малко надвиши цената на немския авто производител Volkswagen AG, до момента в който цената на южнокорейския SK Bioscience Co. по време на откриването търговията скочи със 160%.

Цените на акциите в Съединени американски щати са покрай най-високите си равнища от времето на балона на дотком през 2000 година.

В същото време някои IPO бяха много несполучливи. Така акциите на компанията майка на индийския снабдител на цифрови заплащания Paytm паднаха с 27% по време на дебютната търговия, акциите на английския стартъп за доставка на храна Deliveroo Plc - с 26%, а на американския осигурител Oscar Health Inc. - с 11%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР