Общият индекс на цените на производител (вътрешен и въшен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и въшен пазар)
Коментари Харесай

Над 2% спад на производствените цени през април

Общият показател на цените на производител (вътрешен и въшен пазар) през април 2020 година спада с 2.5% по отношение на предходния месец, сочат данните на Национален статистически институт. Намаление е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.9%, в преработващата индустрия - с 2.2%, и в добивната индустрия - с 1.1%.

В преработващата индустрия по-ниски цени на производител се следят при: обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - по 0.8%, и производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.6%. По-голямо нарастване на цените е записано при производството на химични артикули - с 1.7%, при производството на питиета и при производството на съществени метали - по 0.8%.

Общият показател на цените на производител през април 2020 година понижава с 4.3% в съпоставяне със същия месец на 2019 година. По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 6.2%, и в добивната индустрия - с 4.8%, а нарастване се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%.

По-значително понижение в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на съществени метали - с 4.8%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4.2%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 3.3%. Повишение на цените се следи при: производството на хранителни артикули - с 4.3%, обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм - с 3.9%, и производството на тютюневи произведения - с 3.2%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР