Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Производствените цени намаляват

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през юни 2019 година понижава с 1,1% по отношение на предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 1,4% и в добивната индустрия - с 0,3%, до момента в който при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е регистрирана смяна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо понижение на цените в преработващата индустрия е регистрирано при производството на съществени метали - с 3% и при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 1,4%. По-значително нарастване е записано при: производството на хранителни артикули - с 0,4%, производството на питиета и производството на произведения от каучук и пластмаси - по 0,3%.

Производствените цени нараства с 0,9% в съпоставяне със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,6%, а спад се следи в добивната индустрия - с 6,3% и в преработващата индустрия - с 0,7%.

В преработващата индустрия понижение на цените се следи при производството на съществени метали - със 7,2%. По-съществено повишаване на цените се следи при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 3,4%, при производството на облекло - с 3,1% и при производството на хранителни артикули - с 3%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР