Общият индекс на цените на производител през април 2022 г.

...
Общият индекс на цените на производител през април 2022 г.
Коментари Харесай

С 40% поскъпнаха производствените цени, в енергетиката - двойно

Общият показател на цените на производител през април 2022 година се усилва с 3,3% по отношение на март, а по отношение на година по-рано - с 40,2%, заяви Национален статистически институт. Годишният растеж на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е 93,7%.
В преработващата индустрия заводските цени са нарастнали с 24,9%, а в добивната индустрия - с 22,2%. В преработващата индустрия най-значително за година са се повишили цените в производството на химични артикули - с 34,4%, производството на съществени метали - с 30,9%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 29,8%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 27,1%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 23,4%, производството на хранителни артикули - с 22,3%.
Месечното покачване в добивната индустрия е с 6,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%, а в преработващата индустрия - с 2,3%.
Спрямо март производството на хранителни артикули е поскъпнало с 5,3%, производството на съществени метали - с 5%, обработката на кожи, производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4,7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3,1%.
Междувременно стана ясно, че бизнес климатът се утежнява през май, индикаторът понижава с 0,7% по отношение на април. Мениджърите на промишлените, строителните и комерсиалните компании сочат като основно усложнение несигурната икономическа среда и предвиждат растеж на цените през идващите месеци. Единствено в областта на услугите упованията са положителни, сочат резултатите от изследването на Национален статистически институт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР