Общият финансов ресурс от европейските фондове в сферата на образованието

...
Общият финансов ресурс от европейските фондове в сферата на образованието
Коментари Харесай

Корнелия Маринова: Общият финансов ресурс от европейските фондове в сферата на образованието за община Ловеч надхвърля 7,5 млн. лв.

Общият финансов запас от европейските фондове в областта на образованието единствено за община Ловеч надвишава 7,5 милиона лв.. Това съобщи кметът на община Ловеч Корнелия Маринова по време на цивилен разговор на тематика обучение.

Събитието е част от серията цивилен разговори под наслов „ Европа в нашия дом “, като в него участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, народните представители Иван Миховски и Калин Василев, националният представител Станислава Стоянова, член на комисията по образованието, зам.-областният шеф Илиян Тодоров, шефове на учебни заведения от региона, кметове на общини и обитаеми места, учители, родители, доста жители.

„ Последните 3 години бяха време за напредък, време на строеж, време през което извършихме голям брой поправки и построихме нови обекти. Не е пресилено в случай че кажем, че през последните 30 години в нашия общ дом Ловеч не е имало сходно обновяване. Като стартираме от новия градски център с новия катедрален храм и стигнем до най-крайните квартали “, сподели при откриването Маринова. „ Това, което сме основали и което сътворяваме, ще остане и след нас за идващите генерации. Опонентите може да отхвърлят нашите хрумвания, само че не и издигнатото от нас, тъй като то е реалност “, акцентира Корнелия Маринова.



Като някогашен преподавател и шеф на най-голямото главно учебно заведение в региона, Маринова подчертава, че възпитанието на децата и учениците е основна задача, по тази причина и в общината насочват своите старания към основаването на комфортна, съвременна и приятна среда. Важно е да формираме качества и умения у подрастващите, съответни на публичното развиване, разясни още тя.

Кметът на Ловеч изброи плановете, по които работи община Ловеч в областта на образованието. „ Осъществихме рехабилитация на дворни пространства на една детска ясла - „ Шарено петле”, 3 ДГ - „ Радост”, „ Люляче”,” Зора” и на 3 учебни заведения - ОУ „ В.Левски”, ППМГ, СУ „ Св. Климент Охридски”. Изградени бяха 17 детски площадки и 8 спортни стадиони. Извършихме реорганизация, възобновяване и съоръжение на 3 здания на детски и образователни заведения – на ДЯ „ Шарено петле”, ДГ „ Зора”, ДГ „ Люляче”. В тези 2 ДГ беше построена и закрита спортна инфраструктура – физкултурни салони. Пред завършване е ремонтът, преустрояване и обзавеждане на ПНГВМ, който план планува и създаване на общежитие за учениците от страната. Предстои да започва планът по възобновяване и рационализация на районната просветителна инфраструктура в ПГМЕТ. Общият финансов запас от европейските фондове единствено за община Ловеч надвишава 7,5 милиона лв. “, разясни Корнелия Маринова и добави, че в развой на осъществяване е планът за създаване на спортна зала и рехабилитация на дворното пространство на ОУ „ Д.Димов”. В рамките на всички тези планове от грижи за децата и образованието им, съгласно потенциала на учебните заведения и ДГ, чакаме да възползват над 3500 деца и възпитаници.

По време на форума „ Европа в нашия дом “ министър Красимир Вълчев уточни главните провокации пред системата – обгръщането и задържането на всяко дете в учебно заведение, рационализация на просветителния развой и материалната база. „ Най-важни са учителите и по тази причина ние поехме този политически и бюджетен ангажимент за нарастване на възнагражденията “, сподели министър Вълчев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР