Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие

...
Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие
Коментари Харесай

По 1547 лв. се падат на човек от домакинство според НСИ

Общият приход приблизително на разположение от домакинство през второто тримесечие на 2019 година е 1 547 лева и по отношение на същия интервал на 2018 година се покачва с 4.9%.

В структурата на общия приход с най-голям условен дял e приходът от работна заплата (57.8%), следван от приходите от пенсии (27.6%) и от независима претовареност (6.2%).

В номинално изражение през второто тримесечие на 2019 година в съпоставяне със същото тримесечие на 2018 година приходите приблизително на разположение от домакинство по източници на приход се трансформират, като приходът от работна заплата нараства със 7%, от пенсиите с 3,4%, от обществените компенсации и помощи с 33%, а от независимата претовареност понижава с 1,8%.

През второто тримесечие на тази година относителният дял на паричния приход на семействата в общия приход е 99.1%, а делът на прихода от натура е 0.9%.

По отношение на разноските през второто тримесечие на 2019 година общият разход на разположение от домакинство е 1402 лева и се усилва с 5.3% по отношение на същото тримесечие на предходната година.

Най-голям е условен дял са разноските за храна (31.4%), следвани от разноските за жилище (15.5%), налози и обществени осигуровки (14.2%) и разноските за превоз и известия (11.7%).

В съпоставяне със същото тримесечие през миналата година разноските за храна се усилват с 5%, за алкохол и цигари с 4,4%, за битови разноски с 2,3%, за опазване на здравето с 25%, за превоз с 2,5%, за просвета и отдих със 7% и за налози и осигуровки с 9,5%.

Единствено за облекло и обувки разноските понижават с 3,2%.

Според данните на Национален статистически институт през второто тримесечие на 2019 година настава смяна в потреблението на съществени хранителни артикули приблизително на разположение от домакинство в съпоставяне със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение се регистрира в потреблението на месо и яйца.

При множеството хранителни артикули има понижение на потреблението. По-съществено понижава потреблението на самун и тестени произведения, зеленчуци, кисело мляко и плодове.

Без смяна остава потреблението на месни творби, сирене, зрял боб и захар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР