Общият дълг на Автоваз към кредиторите през 2022 г. се

...
Общият дълг на Автоваз към кредиторите през 2022 г. се
Коментари Харесай

Най-големият руски автомобилостроител Автоваз затъна в дългове

Общият дълг на " Автоваз " към кредиторите през 2022 година се е нараснал от към 100 милиарда рубли на 120 милиарда рубли (около 1,7 милиарда долара), заяви президентът на компанията Максим Соколов през днешния ден, представен от Интерфакс.

" Кредитната задлъжнялост от 120 милиарда рубли че е чак като " воденичен камък ", само че въпреки всичко дърпа финансовия модел на " Автоваз " надолу, това е обективно ", отбелязва шефът на компанията.

По думите му, " единствено в границите на миналата 2022 година " Автоваз " е платил повече от 10 милиарда рубли (около 140 млн. долара) единствено лихви, и тази тежест няма да намалее през 2023 година ".

Основният заемодател на най-големия авто производител в Русия е съветската ВТБ, както и най-голямата банка в страната Сбербанк също е измежду кредиторите.

Максим Соколов показва, че динамичността на задълженията на " Автоваз " ще зависи по-конкретно от капиталовата стратегия и скоростта на нейната реализация. Обемът на вложенията за 2023 година е плануван на равнище от към 40 милиарда рубли (около 570 млн. $, по сегашния курс).

Топ мениджърът не изключи вероятността задълженията на групата да се усилят в близко бъдеще.

Акционери в " Автоваз " след напускането на Руската федерация на Renault, са финансовата група НАМИ (67,7%) и държавната корпорация " Ростех " (32,3%) - посредством " Лада Авто Холдинг ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР