Общият бюджет за България по многогодишната финансова рамка(МФР) на ЕС

...
Общият бюджет за България по многогодишната финансова рамка(МФР) на ЕС
Коментари Харесай

България ще получи близо 29 млрд. евро от новия бюджет на ЕС, обяви премиерът Борисов

Общият бюджет за България по многогодишната финансова рамка(МФР) на Европейски Съюз за идващите 7 години е близо 29 милиарда евро. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в профила си във Facebook след края на Европейския съвет в Брюксел.

Той разясни, че общият бюджет на Европейски Съюз за идващите 7 години ще бъде 1 трилион и 74 милиарда евро, до момента в който Пакета последващо потомство ще е 750 милиарда евро – 390 милиарда под формата на грантове и 360 милиарда заеми.

„ Това са повече пари в новия бюджет и сме една от дребното страни, които ще получат повече пари - над 1 милиарда евро, или близо 2 милиарда лв., спрямо актуалната МФР. Това в случай, че общият размер на новата МФР е с 62 милиарда евро по-малък от настоящия по цени от 2018 година “, съобщи Борисов.

 „ Ето по тази причина заслужавам да ми се желае оставката – за близо 2 милиарда лв. повече освен това окастряне. Не единствено се резервират средствата по кохезионната и общата селскостопанска политика, която беше нашата алена линия, изключително значимо е, че успяхме да договорим опазване на равнището на европейското финансиране по тези две политики, като за кохезионната политика са заложени 9 милиарда евро, или близо 18 милиарда лв., което е с 800 милиона евро повече от актуалната “, добави той.

Премиерът акцентира, че за първи път в новата многогодишна финансова рамка за България са планувани спомагателни целеви средства в размер на 200 млн. евро за едва развитите евро, с цел да може да има по-голяма конкурентноспособност.

„ Позволявам си да кажа, че поради това, че поради комисията и съвета парите за България освен че не бяха съкратени, само че са и повече, се води доста огромна борба. Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е извънреден другар на България. Канцлерът Меркел също доста оказа помощ. Огромна поддръжка пристигна и от австрийския канцлер Себастиан Курц, който направи изявление пред съвета все едно е министър председател на България, че държи България да получи тези 200 млн. евро. Специално да благодаря и на премиера на Холандия. “, разяснява Борисов.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР