Общият брой установени случаи на Cовид-19 в област Смолян от

...
Общият брой установени случаи на Cовид-19 в област Смолян от
Коментари Харесай

Коронавирусът в Смолян: Общо 516 с положителни проби досега, 97 активни, 16 починали

Общият брой открити случаи на Cовид-19 в област Смолян от началото на изключителното състояние е 516. През миналата седмица новозаразените са 46, заяви пред медиите регионалният шеф Недялко Славов.
По думите му следи се наклонност за леко увеличение на случаите спрямо предходните две седмици, което слага региона на седмо място в страната по брой открити случаи за седмицата.
„ Общият брой на излекуваните е 403, от които 20 през последната седмица. Към момента дейните случаи са 97, приетите в болница са 38, от които 24 в МБАЛ - Смолян, 10 в МБАЛ - Мадан, 3 в МБАЛ – Девин, и един в МБАЛ „ Света София “. Останалите 59 са на домашно лекуване “, добави Славов.
Трима души през седмицата са изгубили борбата с заболяването, с които умрелите от Смолянско стават 16.
Новорегистрираните 46 инфектирани са на възраст от 22 до 93 години, 22-ма са от община Смолян, 11 от Рудозем, а останалите от Девин, Доспат, Златоград, Мадан и Чепеларе. От тях 15 се лекуват в домашни условия, а останалите 31 са в болница. Двама от умрелите с ковид са били на интензивна терапия с дихателна интубация.

 
Сред инфектираните през миналата седмица са и двама лекари – единият е на работа отвън региона, а другият – от Центъра за незабавна здравна помощ.
Към момента на домашно лекуване са 22-ма, в болница са общо 38, а след дехоспитализация - 37. Контактни на инфектирани лица са 110. Под карантина са и 34 души, пристигнали от страни - рискови зони.
През седмицата в лабораторията в област Смолян са направени 478 бързи теста, от които 28 са позитивни за съществуване на антитела. От тях 375 бързи теста са направени на личен състав и домуващи в обществените домове в Петково, Ровина и Фатово. Деветима са били с позитивни проби. При проучването им с PCR-тест е открито, че един чиновник от вкъщи във Фатово е с ковид, само че е бил в 10-дневен отпуск и не е имало директен контакт с домуващите и личния състав след заразяване.
„ В момента в регионалната болница се лекуват 24 пациента с потвърдена коронавирусна зараза. За лекуване в интензивно поделение са настанени двама, от които единият, след два негативни теста, следва да бъде изписан след едномесечно лекуване в интензивно поделение. Това е първият пациент с ковид, който изписваме непосредствено от интензивно поделение “, сподели шефът на регионалната болница доктор Марин Даракчиев. Той добави, че личният състав е изтощен, само че има мотивация за работа.

„ Засега няма съществени проблеми и напън върху системата и на този стадий можем да се оправим, добави доктор Даракчиев.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР