Общият брой реализирани нощувки бележи драстичен спад. За периода януари

...
Общият брой реализирани нощувки бележи драстичен спад. За периода януари
Коментари Харесай

Разработват нов подход за реализиране на Програмата за туризъм за на община Стара Загора

„ Общият брой осъществени нощувки бележи фрапантен спад. За интервала януари - май 2020 година те са 35 455, в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато са били 79 824 нощувки. Това резонно ще се отрази и върху бюджета за туризъм на Община Стара Загора за идната 2021 година “, съобщи по време на Консултативния съвет по туризъм към Община Стара Загора отрасловият заместник-кмет Милена Желева. Тя очерта нуждата от нов метод при реализацията на Програмата за туризъм за 2020 година поради обстановката в сектора. 
Близо 25 хиляди души по-малко са пренощували в община Стара Загора от началото на 2020 година, в съпоставяне със същия интервал на 2019-а, макар че през януари и февруари е регистриран растеж на посещаемостта. Това значи, че рецесията с коронавируса  е повлияла отрицателно върху туристическия поток.
Общинските отдели „ Култура “ и „ Туризъм “ работят интензивно за смяна на работното време на Туристическия информативен център, на музейните обекти, галериите и туристическите забележителности в града, с цел да се притеглят повече туристи, които да ги посещават. Разработват се и  нови арт зони навън и уикенд събития, които да притеглят посетители в града през почивните дни. 
През март и април в Стара Загора са актуализирани билборд структурите и визиите на част от рекламните уреди, поддържани от отдел „ Туризъм “, както и е обезпечена тяхната видимост с разчистване на растителността.
Членовете на Консултативния съвет по туризъм поддържаха самодейността за основаване на работна група, в която да вземат участие представители на всички заинтригувани страни. Задачата й ще е да подкрепи създаването на нови туристически направления в Стара Загора и общината, които да са привлекателни за разнообразни възрастови групи и ще са налични и в онлайн среда. 
Представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които участваха в срещата, показаха очакванията си за по-бързо възобновяване след рецесията. От 13 март до края на юни хотелиерите и ресторантьорите са освободени от тротоарни такси по предложение на кмета Живко Тодоров и след гласоподаване от общинския съвет, напомни Милена Желева. През май 2019-а приходите от тези такси в общинския бюджет са възлизал на 79 хиляди лв.. “Тази поддръжка на локално равнище е значима стъпка за туристическия отрасъл, защото дава глътка въздух за възкръсване на бизнеса “, добави тя.
Тази година няма да се организира обичайният фестивал „ Августиада “ във формата, който е прочут на феновете на виното стана ясно още на Консултативния съвет, а сега се водят диалози за образуване на събитието в уместно време.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР