Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399.

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. ...

Специалист: Вървим към драконовски мерки.


Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. Най-много от заболелите се намират в София. В тежко състояние са 14 души.

"Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително. За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.

"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 г. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.

"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова.
 
Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg