Общият брой на загиналите в Турция и Сирия от земетресенията

...
Общият брой на загиналите в Турция и Сирия от земетресенията
Коментари Харесай

На колко възлизат материалните щети след земетресението в Турция

Общият брой на починалите в Турция и Сирия от земетресенията предишния понеделник с магнитуд до 7,7 доближи 36 000 души и наподобява, че ще нарасне още повече. Седмица след разрушителните земетресения фокусът на дейностите се измести от спасяването на оживели, затрупани под руините, към обезпечаване на заслон, храна и психически и обществени грижи за потърпевшите.

 
Доклад, оповестен през уикенда от Конфедерацията на турските бизнесмени и предприемачи (TÜRKONFED), пресмята, че вредите възлизат на 84,1 милиарда $ - 70,8 милиарда $ за ремонт на хиляди домове, 10,4 милиарда $ от загубата на народен приход и 2,9 милиарда $ от загубата на работни дни.

 

Според отчета главните разноски ще бъдат свързани с възобновяване на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните потребности от заслон на стотици хиляди хора, останали без дом.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната ще приключи възобновяване на жилищата в границите на една година и държавното управление приготвя стратегия, която " още веднъж да изправи страната на крайници ".

 

Около 13,4 милиона души живеят в десетте окръга, наранени от трусовете предходната седмица, което се равнява на към 15 на 100 от цялото население на Турция. Районът създава близо 10 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната.

 
Засегнатите региони създават основно земеделска продукция, текстил и конфекция, като главният стопански център е Газиантеп. Износът им може да спадне с няколко милиарда $ и поради влошената пристанищна инфраструктура.

 

Земетресението сигурно ще усили и бюджетният недостиг на Турция за 2023 година и той се чака да надвиши 1 трилион турски лири (53,1 милиарда долара). Според Bloomberg обвързваните с бедствието обществени разноски ще са в размер на 5,5% от Брутният вътрешен продукт на страната.

 

Въздействието на земетресението върху брутния вътрешен артикул е малко евентуално да бъде толкоз мощно, колкото след земетресението през 1999 година в Северозападна Турция, което засегна индустриалното сърце на страната, съобщи в неделя изпълнителният шеф на МВФ Махмуд Мохиелдин на Арабския фискален конгрес.

 

Въпреки това икономисти и публични лица считат, че земетресението ще понижи икономическия напредък с до два процентни пункта през тази година.

 

Турското държавно управление предвижда напредък от 5 % през 2022 година и преди земетресението предвиждаше напредък от 5,5 % през 2023 година

TÜRKONFED raporu: Depremlerin mali hasarı 84,1 milyar dolar
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР