Общият брой на загиналите от новия коронавирус в света надхвърли

...
Общият брой на загиналите от новия коронавирус в света надхвърли
Коментари Харесай

Индия с рекорд — 95 735 новозаразени за 24 часа

Общият брой на починалите от новия ковид в света надвиши 908 000 в четвъртък сутринта, съгласно данните от университета Джон Хопкинс. Расте броят на заразените на дневна база на доста места в Латинска Америка, Европа, Близкия Изток и южна Азия. 

Индия записва ново най-високо 24-часово нарастване на инфекциите Covid-19 с 95 735 нови случая по данни на  Министерството на опазването на здравето и фамилните грижи. Към четвъртък сутринта доказаните случаи на ковид в страната са минимум 4,4 милиона, от които 919 018 са дейни. Понастоящем броят на починалите в Индия е 75 062, откакто в четвъртък здравното министерство заяви за още 1172 умряли. Единствено Съединените щати имат повече заразени и смъртни случаи.

Изпитанията на коронавирусната ваксина на AstraZeneca, водещата компания в конкуренцията за създаване на защитното средство, са били краткотрайно прекъснати във вторник, поради  съмнение за нежелано събитие. Няколко лица, осведомени със събитието, съобщиха анонимно, че човек във Англия, включен във Фаза 2/3 на изпитанието, е имал признаци, съответстващи на положение, наречено напречен миелит или инфектиране на гръбначния мозък.

Спирането на процеса ще разреши на самостоятелен съвет от специалисти да дефинира дали положението на участника е обвързвано с имунизацията или е съвпадане, сподели Саад Омер, специалист по ваксини в Йейлския университет. Решението за прекъсване на изследването за ваксина против ковид  показва, че системата за наблюдаване на сигурността работи, сподели доктор Антъни Фаучи.

AstraZeneca е един от деветте фармацевтични колоса, които се ангажираха да не търсят утвърждение от регулаторните органи на Съединени американски щати за никоя ваксина, до момента в който всички данни не покажат, че е безвредна и ефикасна. Деветте компании, в това число Johnson & Johnson, Merck, Moderna и Novavax, както и тези, ръководещите двата взаимни плана за ваксини, Pfizer и BioNTech, и Sanofi и GlaxoSmithKline, дадоха обещанието си в изказване, оповестено във вторник, часове преди AstraZeneca да разгласи, че стопира необятното тестване на имунизацията.

Необичайното общо заявление имаше за цел да успокои нарастващите страхове сред здравните специалисти, че фармацевтичните компании действат под забележителен политически напън за бързо създаване и въвеждане на ваксина против COVID-19.  Американският президент Доналд Тръмп неведнъж разгласи, че сполучлива ваксина може да бъде подготвена преди 3 ноември, датата на президентските избори в Съединени американски щати.

В Испания броят на новозаразените пораства и тя остава най-засегната страна от пандевията в Европа , даже на фона на възходящите случаи на инфекции нарастват в Германия, Франция и огромна част от Европа.  Тази седмица тя стана първата страна от Европейски Съюз, която записва повече от половин милион случаи от началото на пандемията. През последните 14 дни там  са установени 260 коронавирусни инфекции на 100 000 души население - два пъти повече от равнището във Франция, идната най-силно наранена страна на континента.

Почти 10 % от испанците, тествани за ковид, имат позитивни резултати - надалеч над равнищата във Франция, Италия, Германия и Англия. През септември Испания още веднъж оповестява за до 10 000 нови случая дневно - както в пика на пандемията през март и април. Но експертите упорстват, че цифрите не са сравними.  Те настояват, че през март е откриван единствено по един случай от 10, което значи, че ежедневните проби са демонстрират единствено парченце от действителната картина.  Сега, споделят те, позитивните резултати са сред 70-90 %

„ Приблизително половината от сегашните случаи са асимптоматични, а приетите в болница и броят на смъртните случаи са надалеч под равнищата от март и април “, казва правителствения говорител Мария Хесус Монтеро, представител на държавното управление. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР