Общият брой на финтек компаниите в България е 65, като

...
Общият брой на финтек компаниите в България е 65, като
Коментари Харесай

България е лидер по брой финтек компании в Югоизточна Европа

Общият брой на финтек фирмите в България е 65, като по този индикатор страната е водач в района на Югоизточна Европа, сочи първият по рода си отчет, направен от Българската финтек асоциация, написа TechNews.bg. През последните три години оперативните доходи на финтех бранша са се удвоили, а междинният растеж на промишлеността на годишна база е към 33,5%. Около 1/3 от българските финтех компании развиват своята активност в областта на заплащанията.

Ключовите заключения от отчета демонстрират капацитета за интензивно развиване на бранша в страната. Броят на фирмите, разпознати като финтек е 65, като 41 от тях са стартъпи, а 24 са към този момент открити компании. Към момента на съставянето на отчета междинната възраст на предприятията е 6 години. Повече от половината от тях са основани след 2015 година, което е показателно за основната роля на стартъпите във финтек екосистемата.

Сърцето на българската екосистема е столицата София, в която се основава и развива геният на голям брой ИТ-специалисти. Градът разполага с подобаващи запаси и инфраструктура, доказателство за което е фактът, че 54 от разпознатите компании са открити в София. Градът е една от най-бързо разрастващите се дестинации в Югоизточна Европа и има капацитет да се трансформира във финтек центъра на Централна и Източна Европа. Българските стартъпи са подкрепяни както от капиталови фондове, бизнес ангели и частни вложители, по този начин и от локалните банки, посредством редица начинания за подкрепяне на започващи компании.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР