Общите събрания на Софийския университет вече няма да са публични.

...
Общите събрания на Софийския университет вече няма да са публични.
Коментари Харесай

Граждани и медии вън от общите събрания на СУ

Общите събрания на Софийския университет към този момент няма да са обществени. Граждани и публицисти няма да участват при разискванията и гласуванията на решенията за това по какъв начин ще се ръководи СУ. Решението - казус в историята на най-старото ни висше учебно заведение – бе взето от 256 членове на Общото заседание на съвещанието му през днешния ден. Само петима гласоподаваха с „ Не “, 15 се въздържаха.

Новият текст на член 12 (6) гласи: „ Заседанията на Общото заседание са открити за членовете на академичната общественост “. Старият беше: „ Заседанията на Общото заседание са обществени “.

Никой не изясни за какво се постанова тази смяна, само че и никой от присъстващите членове на Оценка за съвместимост в зала 272 на Ректората не попита.

Дискусия провокира предложение, обвързвано с оповестяването на състезания за доценти и професори. Старият текст указва това да става „ при потвърдена потребност, когато работата по заеманата служба ще обезпечава не по-малко от 45 часа лекции по наложителни образователни дисциплини за професор или доцент, и не по-малко от 240 часа извършения или семинарни занятия за основен помощник или помощник “. Предложението бе „ потвърдена потребност “ и всички часове да отпаднат, а състезания да се афишират „ при изискванията и реда, планувани в Правилника за изискванията и реда за придобиване на научни степени и заемане на университетски длъжности на Университета “. В последна сметка то не се одобри, а един от причините беше, че по този начин се лишават пълномощия на Общото заседание и се трансферират на Академичния съвет. Вместо оферти текст се гласоподава нарастване на часовете за асистентите - от 240 на 270.

Общото събрание одобри без разискване и текст, разрешаващ на Университета да основава търговски сдружения „ за задачите на стопанската реализация на резултати от научни проучвания и обекти на интелектуалната благосъстоятелност при изискванията и по реда очакван в Закона за висшето обучение “.

В Правилника категорично бе записано и че в постройките на Университета и принадлежащата им територия се не разрешава носенето на оръжие, с изключение на от профилираните държавни органи или лица, осигуряващи сигурността в Университета в съгласие с Ректора на Университета.

Събранието продължава. В дневния му ред са планувани още:

- попълване на състава на Мандатната комисия и на Централната изборна комисия;

- годишен доклад на Ректора за положението Университета, годишен отчет с финансовите и натуралните индикатори, както и резултатите от действието на вътрешната система за оценяване и поддържане на качеството на обучението;

- попълване на състава на Академичния съвет;

- попълване на състава на Контролния съвет;

- обзор и оценка на финансовата политика на Софийския университет през последните 12 години и новата финансова политика и ограничения за стабилизиране на Университета;

- годишен доклад за активността на Контролния съвет за 2016 година (приемане) и за 2017 г.;

- годишен доклад на Университетския публичен покровител за 2016 и 2017 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР