Общите инвестиции в дружествата в Италия и Германия, които Монбат

...
Общите инвестиции в дружествата в Италия и Германия, които Монбат
Коментари Харесай

"Монбат" се отказа от сделката за завода в Тунис

Общите вложения в сдруженията в Италия и Германия, които " Монбат " закупи предходната година, ще бъдат малко над 10 млн. евро, сподели изпълнителният шеф и един от главните притежатели на групата Атанас Бобоков

© Надежда Чипева Още по тематиката
Продажбите и облагата на " Монбат " понижават за полугодието

Увеличават се финансовите разноски, главно за лихви
2 сеп 2018
Новият бизнес на " Монбат "

Дружеството на братя Бобокови предприе огромна агресия отвън страната единствено за няколко месеца
19 окт 2017 Производителят на акумулатори " Монбат " се отхвърля от покупката на завода на Assad в Тунис, каквито проекти разгласи предходната година, защото счита сходна договорка за рискова. Вместо това компанията се насочва към по-малки, само че повече на брой планове, като част от евентуалните обекти на придобиване към този момент са разпознати, стана ясно на среща на управлението с вложители.

От сдружението намалиха леко прогнозата си за тази година поради неподходящите борсови цени на оловото и лекото закъснение на старта на новия цех в Италия. От идната година обаче " Монбат " предвижда да стартира да пораства, тъй че през 2022 година консолидираната оперативна облага да надмине 37 млн. лева

Прекалено доста опасности

Намеренията на компанията да купи тунизийския цех бяха част от обща тактика, която включваше също придобиването на рециклиращия цех Piombifera в Италия и немските компании Gaia и EAS, които създават литиево-йонни акумулатори. Последните покупко-продажби завършиха сполучливо още предходната година, извършен беше и дю дилижънс в Assad. При инспекция на изискванията по контракта за покупка обаче " Монбат " е открила, че договорката е обвързвана със съществени опасности. По особено става дума за правосъдни разногласия и неуточнен статут на земята, върху която е издигнат заводът. Друга причина е течащото изпълнително произвеждане върху част от дяловете на алжирското дъщерно сдружение на Assad, което на практика би довело до загуба на надзор от страна на " Монбат " върху него. От компанията са открили още, че тунизийският цех носи и " голословен екологичен риск ", който мъчно може да се предвижда и ръководи. Затова в последна сметка е взето решение за отдръпване от договорката.

Нови цели

Сега " Монбат " ще насочи вниманието си към повече на брой, само че по-малки планове, което ще й разреши да диверсифицира риска. Това значи също, че средствата от облигационната емисия, които компанията издаде при започване на тази година, ще бъдат вложени поетапно. От общо набраните 27.8 млн. евро до момента са употребявани 5.4 млн. евро, а още 5 млн. евро са планувани да бъдат вложени. Според управлението променената тактика няма да компрометира предстоящата добавена стойност, а единствено ще я фазира във времето.

На мястото на пропадналата договорка с Assad към този момент " Монбат " разпознава като евентуални цели на придобиване компании в Мароко и Египет. Преглед се прави и на предприятия в Южна Африка и Узбекистан. По отношение на иновационните планове, част от които са добитите предходната година две немски компании за литиево-йонни акумулатори с висока мощ, сдружението работи върху още няколко, в това число този за преправка и рандеман на антимон като част от рециклиращия бизнес. Този план сега е на стадий технико-икономическо изследване.

Резултати и прогнози

Компанията намалява прогнозата си за тази година, като вместо предстояща облага преди лихви, налози и обезценки (EBITDA) от 25.5 млн. лева планува консолидираният резултат да е 19.2 млн. лева Спадът идва главно от лекото закъснение на плана в Италия, както и от неподходящите цени на оловото на борсата. В съпоставяне с предходната година консолидираният резултат също ще е по-нисък с 1.2 млн. лева (2.8%) основно поради разгръщането на инвестицията в Германия.

Петгодишният проект на компанията планува EBITDA да стартира да нараства още идната година и през 2022 година да надмине 37 млн. лева Приходите тогава се чака да бъдат над 225 млн. лева (159 млн. за 2018 г.).

От компанията регистрират още, че макар неналичието на положителен резултат от ценовия спред на оловото през 2018 година мощните резултати на поделението за акумулатори, което обезпечава към половината от облагата и което усилва размерите си с 21% към август, съвсем изцяло компенсират разликата в оперативния резултат. В другия си главен бизнес - преработване, групата чака 18% по-слаби резултати от предходната година, което се дължи на еднократни продажби на по-скъпо, богато на антимон олово през 2017 година.

Както производството на акумулатори, по този начин и рециклиращата дивизия се въздействат от измененията на оловния показател на Лондонската железна борса. Тъй като е индустриална единица и постоянно има ресурси от олово и продукция с олово, при увеличение на цената на борсата групата генерира позитивни резултати и назад - отрицателни резултати при понижаване на показателя, прецизираха от " Монбат ".

Новите бизнеси

Рециклиращият цех в Италия също се чака да бъде на загуба тази година, защото стартира работа няколко месеца по-късно от предстоящото (през септември вместо през юли). Косвените позитивни резултати обаче към този момент се усещат. " Заводът в Италия към този момент работи и като синергийни резултати способства за общата облага на групата ", разяснява изпълнителният шеф на " Монбат " Атанас Бобоков за " Капитал ".

В сегмента на литиево-йонните акумулатори се планува да бъде доближат паритет сред доходи и разноски през 2019 година, когато ще стартира производството. " Първите литиево-йонни кафези по новата стратегия в немското дружество ще излязат на пазара в средата на 2019 година ", сподели Петър Бозаджиев, член на съвета на шефовете на " Монбат " и ръководещ шеф на немския Monbat Holding.

По думите на Бобоков общите вложения на " Монбат " в сдруженията в Италия и Германия са над 10 млн. евро, което включва 4.1 млн. евро покупни цени и още 6 млн. евро спомагателни инвестиции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР